Westerlo vindt situatie van OHL oneerlijk en stelt promotie voor ... Westerlo voor

Westerlo vindt situatie van OHL oneerlijk en stelt promotie voor ... Westerlo voor

11-06-2020 13:17
45

KVC Westerlo claimt voor volgend seizoen een plaats in de Jupiler Pro League. In de kempen klinkt het dat de beslissingen tijdens de laatste Algemene Vergadering van de Pro League niet meer mogen tellen en het daarom recht heeft op een plaats in 1A. Dat meldt Sporza.

Op 15 mei besliste men tijdens de Algemene Vergadering een definitieve streep te trekken onder de Jupiler Pro League. Waasland-Beveren kreeg de degradatieplaats toegewezen en Beerschot en Oud-Heverlee Leuven mogen gaan strijden om promotie inclusief nieuwe spelers. De FIFA floot de reglementswijziging van Pro League evenwel terug. De promotiefinale en de bekerfinale moeten afgewerkt worden met de huidige kernen.

Westerlo vindt dat oneerlijk voor Oud-Heverlee Leuven, de ploeg uit Leuven heeft immers heel wat spelers die eind juli transfervrij zijn en niet meer mogen spelen in augustus voor de club. Een verkort verlengd contract mag dan weer niet volgens de CAO. 'Een fair verloop van de terugwedstrijd is daardoor onmogelijk geworden”, schrijft Westerlo in een brief naar de Pro League.

Voor Westerlo is het duidelijk. De beslissingen genomen op de Algemene Vergadering zijn niet meer van tel. 'Men zal moeten erkennen dat de oplossing die bekrachtigd werd door de Algemene Vergadering en de Hoge Raad van de KBVB daardoor kaduuk is geworden. Omdat de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League een globaal akkoord inhield, vervalt logischerwijs het volledige akkoord. Een nieuwe beslissing dringt zich dan ook op.'

Volgens Westerlo is het nu onmogelijk geworden om nog een promotiefinale te spelen. Als die er niet komt, dan stijgt de leider van het algemene klassement van de Proximus League. En dat is uiteindelijk … Westerlo. 'Indien clubs een verschillend aantal wedstrijden hebben gespeeld, hanteert de KBVB de "regel van drie" om ervoor te zorgen dat alle teams op gelijke voet worden geplaatst bij het eindklassement. Die regel van drie toegepast op 1B resulteert in 48,74 punten voor Virton en 49 voor Westerlo.' De regel van drie werd eerder toegepast bij het amateurvoetbal en Westerlo verwijst verder naar Frankrijk waar iets soortgelijk aan de hand is.

Westerlo stelt daarom nu een competitie met minstens zeventien ploegen in de Jupiler Pro League voor. 'In België zou dit resulteren in een afdeling 1A met de 16 clubs van het vorige seizoen plus Westerlo en eventueel de volgende club(s) in het eindklassement.'