'Nieuw voorstel voor Pro League: komend seizoen twee dalers in 1A?'

'Nieuw voorstel voor Pro League: komend seizoen twee dalers in 1A?'

09-06-2020 19:30 Laatste update: 19:43
26

Vrijdag vindt er opnieuw een vergadering plaats bij de Pro League. Union heeft daar een nieuw voorstel toegevoegd aan de agenda. De Brusselaars willen namelijk twee clubs de kans geven om te stijgen naar 1A, weet L'Avenir

In 2016 werd vastgelegd dat er maar één ploeg kan dalen uit de Jupiler Pro League, waardoor er logischerwijze ook maar één club kan stijgen uit 1B. Voor heel wat tweedeklassers betekent dat een uitzichtloze situatie. Union wil nu opnieuw een barragesysteem laten stemmen.

Bij die barrages zou de voorlaatste uit 1A het opnemen tegen de nummer twee uit 1B. Daar wordt volgend seizoen niet meer gewerkt met periodekampioenen. Om het voorstel te doen slagen moeten alle zeven clubs uit 1B voor stemmen (Sporting Lokeren telt niet meer mee), maar best ook de volledige G5 én vier clubs uit de K11. Vooral dat laatste kan een probleem worden, want het risico op degradatie verhoogt zo natuurlijk. 

Voor Union is het al geleden van 1973 dat ze nog eens op het hoogste niveau speelden. Met de aantrekking van coach Felice Mazzu heeft die club de ambities alvast kracht bijgezet.