Van Eetvelt over racisme-debat: Aan ons als club om fans op te voeden

Van Eetvelt over racisme-debat: "Aan ons als club om fans op te voeden"

09-06-2020 15:56 Laatste update: 18:57
14

Ook uit de voetbalwereld stromen de verhalen over racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd. Ook RSC Anderlecht CEO-Karel Van Eetvelt laat zich uit over dit heikel thema, dat ook op voetbalvelden schering en inslag blijft. "Ik ben beschaamd om blank te zijn", zegt hij bij De Tribune.

"Ik heb recent nog gemerkt dat we ook in de sport nog niet geleerd hebben dat er enkele miljarden mensen op de aardbol leven en dat die ondanks andere achtergronden en culturen allemaal evenwaardig zijn", zegt Van Eetvelt.

Ook gevestigde waarden, of zelfs boegbeelden als Vincent Kompany krijgen soms racistische opmerkingen naar het hoofd geslingerd. "Als ik er met hem over spreek en hoor wat zelfs hij allemaal hoort en meemaakt, dan zouden we moeten beschaamd zijn dat dit nog bestaat. Ik vind het uitroeien daarvan zelfs belangrijker dan sportieve successen."

Oerwoudgeluiden, spreekkoren,… Je hoort wat in een voetbalstadion. Maar wat gaat nu ter ver? "Voor sommige mensen is die lijn niet duidelijk, maar dan is het aan ons als club om onze fans op te voeden en te informeren." Een duidelijk plan van aanpak om dergelijk gedrag in de kiem te smoren, heeft Anderlecht voor alle duidelijkheid nog niet.