Noodscenario in Serie A: wiskundige formule moet eindstand in Italië bepalen

Noodscenario in Serie A: wiskundige formule moet eindstand in Italië bepalen

08-06-2020 19:00
4

De Serie A heeft een noodscenario klaarliggen mocht het coronavirus opnieuw de kop opsteken in Italië. Play-offs moeten dan de beslissing brengen voor de Scudetto, Europese deelname en degradatie, meldt voetbalbond FIGC.

Het seizoen in de Serie A wordt over ruim anderhalve week hervat. Er staan nog twaalf volledige speelronden op het programma, plus vier inhaalduels. De competitie moet in sneltreinvaart worden uitgespeeld, maar de FIGC laat niets aan het toeval over. Naast de mogelijkheden voor play-offs is er ook al een draaiboek mocht er helemaal niet meer gevoetbald kunnen worden.

De tussenstand wordt in dat geval niet automatisch aangemerkt als eindstand. De Italianen willen via een wiskundige formule tot een 'eerlijke' uitslag komen. Dat model houdt onder meer rekening met de positie op de ranglijst, eerdere resultaten en het resterende programma, al is niet precies duidelijk waar de bond bij een abrupt einde van het seizoen naar kijkt.

Voordat de Serie A weer van start gaat, staat eerst de beslissing in de Coppa Italia op het programma. Op 12 juni is de return van de halve finale tussen Juventus en AC Milan. Een dag later strijden Napoli en Internazionale om een plek in de finale, die 17 juni wordt gespeeld.