Geschillen kunnen competitiestart blokkeren en dat is niet okay

"Geschillen kunnen competitiestart blokkeren en dat is niet okay"

08-06-2020 13:49 Laatste update: 16:08
13

Er blijft veel discussie rond het nieuwe seizoen/format van de Jupiler Pro League. Nu komt Cercle Brugge-voorzitter Vincent Goemaere weer met een voorstel voor 20 clubs in 1A. KV Kortrijk-preses Joseph Allijns laat zich uit over de situatie.

Er zijn veel geschillen in het Belgische voetbal en er lopen ook tal van procedures. Goemaere heeft daardoor enkele punten aan de agenda van de Algemene Vergadering van de Pro League toegevoegd. "Elke club en elke voorzitter mag een of meerdere punten aan de Algemene Vergadering toevoegen", zegt Allijns aan Sporza.

Goemaere wil 20 clubs in 1A met Waasland-Beveren, Beerschot, OHL, Westerlo en Union. "Wat het voorstel zelf betreft: er is een aantal klachten en processen hangende. Ik denk dat meneer Goemaere die geschillen wil vermijden en op een transparante manier aan de competitie 2020-2021 wil beginnen. Op dat vlak kan ik zijn motivering volgen."

Aanvaarden
"Of we nu per se de beslissing van 15 mei met een format van 16 clubs naar een format met 20 clubs moeten omkeren, is iets anders. Je moet respect kunnen opbrengen voor een beslissing die genomen wordt de Algemene Vergadering. "Maar anderzijds kunnen de huidige processen en geschillen misschien wel een invloed kunnen hebben op de beslissing die we op 15 mei genomen hebben."

Allijns is alvast geen voorstander van een competitie met slechts 16 clubs. "Iedereen kent mijn voorkeur. Maar op een bepaald moment wordt er gestemd en beslist. Dan moet je dat aanvaarden. Tenzij je goeie argumenten hebt - en die heeft meneer Goemare nu misschien aangevoerd - die de Pro Leaue misschien noodzaken om tussenbeide te komen."

Start blokkeren
De K11 steunt elkaar. "Er wordt veel gebeld met elkaar. Kijk: mijn zorg, als voorzitter van KVK, is op een transparante en serene manier de nieuwe competitie aanvatten. Dat is zeer belangrijk. De geschillen die nu hangen kunnen die start misschien blokkeren en dat is niet okay. Het is aan de Pro League om pro-actief in die materie op te treden."