Protocol voor Belgische refs op til: 'Quarantaine én mondmaskers in VAR-busje'

Protocol voor Belgische refs op til: 'Quarantaine én mondmaskers in VAR-busje'

08-06-2020 09:00 Laatste update: 09:21
4

De Pro League is volop bezig met een protocol om de start van het nieuwe seizoen in goede banen te leiden, rekening houdende met het coronavirus. Het Referee Department doet hetzelfde voor de Belgische arbitrage, al moet dat plan nog uitgedokterd worden. Dat weet Het Laatste Nieuws.

Eerst en vooral wil men zo veel mogelijk de maatregelen volgen die ook in de Bundesliga worden gehanteerd. Zo moeten refs ook daar 48 uur in quarantaine voor een wedstrijd. In ons land kan dat al een probleem geven, want heel wat refs zijn  slechts semiprofessioneel en houden er dus nog een vaste job op na.

Nog een heikel punt: de kleedkamers. Het hele scheidsrechtersteam (vier personen) zit steeds samen om zich om te kleden. Al kan dat bij sommige clubs voor problemen in de nabije toekomst. "Sommige kleedkamers zijn inderdaad beperkt qua ruimte", bevestigt Stephanie Forde van het Referee Department. "Dan zullen bepaalde clubs toch de nodige aanpassingen moeten voorzien."

En dan is er ook het VAR-busje, waar drie personen in een kleine ruimte naast mekaar zitten. Daarvoor heeft Forde alvast een simpele oplossing klaar. "Misschien volstaat in het busje een mondmasker, zoals bij sommige andere beroepen?", klinkt het.