Cercle-voorzitter oppert nog een grote wijziging: Alle ploegen één stem

Cercle-voorzitter oppert nog een grote wijziging: "Alle ploegen één stem"

07-06-2020 18:19
42

Cercle Brugge heeft een bommetje gedropt in de voetbalwereld. De Vereniging zal op de volgende Algemene Vergadering van de Pro League voorstellen om het competitieformat te herbekijken. Het pleit voor een kampioenschap met twintig clubs, maar dat is niet alles. Cercle wil nog enkele wijzigingen doorvoeren.

Voorzitter Vincent Goemaere wil vanaf nu dat elke club in de Pro League evenveel stemmen krijgt. Nu heeft een G5-club drie stemmen, een k11-club twee en een 1B-club één. Goemaere wil één stem per club. "Ik denk dat het meervoudig stemrecht, iets wat in België toch al 100 jaar geleden is afgeschaft, best ook afgeschaft wordt", vertelde hij aan Sporza.

"Ik denk dat dat de juiste balans zal houden. De Pro League is er om 24 profploegen te verenigen. Ik denk dat alle ploegen één stem verdienen en dat we dan naar een eerlijker systeem kunnen gaan. Ik denk dat de balans op dit moment weg is en dat een aanpassing noodzakelijk is. Je komt nu soms snel tot een meerderheid bij een keuze die niet altijd in het belang is van de kleinere ploegen. We ontkennen het belang van de grote ploegen niet, maar je hebt ook kleine ploegen nodig om een competitie te vormen.

Goemaere gaat nog een beetje verder. Hij wil ook de dubbele petten afschaffen en drie onafhankelijke bestuurders voor de Pro League aanduiden. "Ik denk dat het als bestuurder van een voetbalploeg niet makkelijk is om bepaalde beslissingen altijd onafhankelijk te houden. Je denkt automatisch wel eens wat er inzit voor onze ploeg. Ik denk dat je met onafhankelijke bestuurders dat evenwicht herstelt, wat alleen maar in het belang van het Belgische voetbal zal zijn."