Cercle: Wie ons ervan verdenkt dat we Club de titel niet gunnen, dwaalt

Cercle: "Wie ons ervan verdenkt dat we Club de titel niet gunnen, dwaalt"

07-06-2020 11:16 Laatste update: 11:58
90

Cercle Brugge zet de hakken in het zand. De Vereniging zal op de komende Algemene Vergadering van de Pro League voorstellen om het gestemde competitieformat te herbekijken. Het pleit voor een kampioenschap met twintig clubs, zonder Play-Offs. Dat is geen aanval op de titel van rivaal Club Brugge, beweert Cercle met klem.

Komende vrijdag staat een nieuwe Algemene Vergadering op het programma en die belooft dus weer verhit te worden. Zaterdag lanceerde Cercle een voorstel waarover het een stemming wil houden met de andere profclubs. Aanleiding zijn de vele rechtzaken die het Belgische voetbal momenteel rond de oren vliegen. Groen-Zwart mikt dan ook op een competitie waar zoveel mogelijk solidariteit is.

Dat betekent eentje met twintig clubs, zonder Play-Offs, en dat voor minstens twee jaar. Bovendien zou er telkens slechts één vaste daler en één vaste stijger zijn, met mogelijk een tweede na barrages. Uit Eerste Klasse B stromen K. Beerschot V.A., Oud-Heverlee Leuven, KVC Westerlo en Union Saint-Gilloise door naar Eerste Klasse A. De overige profclubs in ons land krijgen versterking van enkele belofteploegen om de nieuwe 1B te vormen.

"Geen aanval op Club"
Een kleine aardsverschuiving, dus mag voorzitter Vincent Goemaere best wat toelichting geven. "Het is niet de bedoeling van Cercle Brugge om de Algemene Vergadering van 15 mei en de daar genomen beslissingen te laten annuleren. Wie ons er van verdenkt dat we Club Brugge de titel niet gunnen, die dwaalt. Club is de verdiende kampioen, dat hebben wij altijd onderschreven", zet de sterke man van Cercle meteen de puntjes op de 'i' bij Het Laatste Nieuws.

"Maar wij willen nu vooral een oplossing aanreiken voor alle juridische problemen die momenteel op tafel liggen. En dat zijn er niet weinig, toch?", klinkt het sarcastisch. "Of er voldoende draagvlak is om met dit voorstel een kans te maken, weet ik niet. Wel is het zo dat ik al van heel wat kleinere clubs een reactie heb gekregen en dat was altijd onder de vorm van een bedanking. Het besef leeft dat een competitie met 16 clubs én mini-play-offs niet de beste format is in deze economisch bijzonder moeilijke tijd. Wij rekenen op het gezond verstand van iedereen."

"Wetende dat niet iedereen hier even enthousiast zal over zijn", bekijkt Goemaere ook het perspectief van de topclubs. "Ik kan me voorstellen dat AA Gent niet staat te springen om het geesteskind van hun voorzitter Ivan De Witte, de Play-Offs, te laten verdwijnen. Ik ben al heel lang voorstander van een formule met 20 ploegen, en ik heb die mening in de weken voor 15 mei luid verkondigd. Na 15 mei ben ik er van overtuigd dat wel meer mensen voor dit format gewonnen kunnen zijn. Voor alle duidelijkheid: het blijft een voorstel, er kan aan geschaafd worden", laat Goemaere de deur op een kier.