'Zeven clubs in Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie staan op omvallen'

'Zeven clubs in Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie staan op omvallen'

Gepubliceerd: donderdag 4 juni 2020 om 16:28do 04-06-2020 om 16:28

Ongeveer zeven clubs in het Nederlandse betaald voetbal staan op omvallen. Dat meldt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers bij De Nieuwe Wereld.

De financiële gevolgen van de coronapandemie zijn bij veel clubs niet te overzien: vrijwel alle inkomsten zijn opgedroogd, terwijl de uitgaven in veel gevallen gewoon doorlopen. Het leidt tot onrust bij de nodige clubs, constateert Olfers, in het verleden commissaris bij Ajax.

"Als er nog twee jaar zonder publiek wordt gevoetbald, dan zijn we echt heel veel clubs kwijt", vertelt ze. "Ik geloof dat er nu zeven clubs op omvallen staan. Welke? Dat ga ik niet zeggen. Ik hoorde dat het om zeven bvo's gaat, dus ook Keuken Kampioen Divisie. Je hoeft alleen maar naar de balans te kijken: deze clubs kunnen niet heel lang zonder geld, want dan vallen ze gewoon om."

Olfers zou een 'shake-out' in het Nederlandse profvoetbal niet gek vinden. "We hebben gewoon te veel clubs. Gezonde clubs met een groter achterland blijven over. Maar tegelijkertijd zijn deze clubs lokaal zó belangrijk, dat het verschrikkelijk verdrietig is als een club omvalt."

KNVB-directeur Eric Gudde sprak drie weken geleden in De Telegraaf al de vrees uit dat Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs de coronacrisis niet zullen overleven. "Er zijn in het betaald voetbal clubs die er sowieso niet zo goed voor stonden en waarvoor de coronacrisis de definitieve nekslag kan zijn."

Binnenkort kan de Nederlandse voetbalwereld een beroep doen op een noodfonds. Volgens sportmarketeer Chris Woerts gaat de KNVB in Den Haag aankloppen voor maximaal 196 miljoen euro. FC Groningen zag zich al genoodzaakt om elf medewerkers te ontslaan.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws