Belgische clubs betalen te veel aan makelaars: Plek op UEFA-ranking in gevaar

Belgische clubs betalen te veel aan makelaars: "Plek op UEFA-ranking in gevaar"

Gepubliceerd: woensdag 3 juni 2020 om 15:33wo 03-06-2020 om 15:33

De boekhoudkundige cijfers van de Jupiler Pro League kleuren roder dan ooit. Een studie van Deloitte toonde aan dat de zestien clubs uit Eerste Klasse A het voorbije seizoen liefst 90 miljoen euro verlies leden. Slechts vijf ploegen boekten winst. Eén van de belangrijkste factoren: de blijvende impact van de makelaars.

Wie had gedacht (of misschien gehoopt) dat de veelbesproken Operatie Propere Handen de greep van de zaakwaarnemers op het Belgische voetbal zou inperken, heeft zich schromelijk vergist. De voorbije twaalf maanden gaven de JPL-clubs samen liefst 45,3 miljoen euro uit aan bezigheden van makelaars, maakt Het Laatste Nieuws bekend. Van een dalende trend is geen sprake, wel integendeel. Dat bedrag is zo'n 22 procent meer dan het jaar voordien.

In totaal gaat net geen 7 procent van alle inkomsten die een gemiddelde Belgische club genereert, naar makelaars. Dat is schrikbarend veel in vergelijking met andere landen. Zo houdt de Premier League, nochtans een snoepwinkel voor makelaars, dat percentage op slechts 4,4 procent. De meeste Belgische clubs betalen zich dus blauw aan allerhande commissies.

Dat die rode cijfers ook negatieve gevolgen kunnen hebben op sportief vlak, lijkt een logische aanname. "Over een alarmfase spreken, zou misschien overdreven zijn, maar het is wel duidelijk dat er werk gemaakt moet worden van de kosten, zoals die makelaarsbijdragen", geeft Pierre François, de CEO van de Pro League, toe. "We moeten streven naar een duurzaam economisch model, anders wordt onze huidige achtste plaats op de UEFA-ranking op termijn onhoudbaar."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een droom wordt werkelijkheid voor Cyriel Dessers! #KRCGenk #Genk #Dessers #Heracles #Utrecht #NAC #Lokeren #OHL #JPL #Transfernieuws

A post shared by VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie) on

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws