Dag op dag 50 jaar geleden mochten Rode Duivels voor het eerst juichen op WK

Dag op dag 50 jaar geleden mochten Rode Duivels voor het eerst juichen op WK

Gepubliceerd: woensdag 3 juni 2020 om 15:00wo 03-06-2020 om 15:00

Het Belgische voetbal viert vanddaag een gouden jubileum. Exact vijftig jaar geleden, op 3 juni 1970, slaagden de Rode Duivels er namelijk voor het allereerst in om een WK-wedstrijd winnend af te sluiten. Het (historische) slachtoffer van dienst werd El Salvador.

Op die bewuste dag in 1970 treden de Duivels aan in hun eerste van drie groepswedstrijden op het WK in Mexico. De verwachtingen zijn hooggespannen, want onder bondscoach Raymond Goethals heeft ons land een talentvolle generatie richting Midden-Amerika gestuurd. El Salvador mag en zal geen probleem vormen: na 90 minuten staat een 3-0 op het bord. Wilfried Van Moer is de grote man met twee doelpunten, Raoul Lambert legt de eindstand vast vanop de stip. België wint voor het eerst op een WK!

Die uitstekende start krijgt de dagen nadien echter geen gepast vervolg. Tegen de Sovjet-Unie gaan de troepen van Goethals kansloos onderuit: 4-1. De slotwedstrijd tegen gastland Mexico moet beslissen over een plaats in de volgende ronde. Voor het oog van ruim 108.000 (!) dolle fans komen de Duivels een vroege strafschopgoal van de Mexicanen niet meer te boven. Exit Belgica, ondanks een historisch begin.

Blik in de geschiedenis
De 3-0 tegen El Salvador verlost de Belgische voetbalfan van de nodige frustratie, want het was lang niet de eerste keer dat ons land aantrad op een WK-eindronde. Ook op de toernooien van 1930, 1934, 1938 en 1954 waren de Duivels al van de partij. In totaal leverde dat zes wedstrijden op (in de beginjaren van het WK werd meteen gespeeld volgens rechtstreeks eliminatie), maar telkens slaagden onze jongens er niet in om te winnen. In '54 behaalde België wel een 4-4-gelijkspel tegen Engeland. Pas bij de zevende beurt wist ons land dus eens te winnen.

Na het WK van 1970 gingen de resultaten voornamelijk in stijgende lijn. In acht volgende deelnames boekten de Rode Duivels achttien overwinningen. Slechts één keer werden ze uitgeschakeld in de eerste groepsfase, op het WK in Frankrijk (1998). De helft van die achttien zeges vielen overigens op de voorbije twee toernooien, in Brazilië en Rusland. Twee jaar terug bezorgden Roberto Martinez en co ons land een historische bronzen medaille.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een droom wordt werkelijkheid voor Cyriel Dessers! #KRCGenk #Genk #Dessers #Heracles #Utrecht #NAC #Lokeren #OHL #JPL #Transfernieuws

A post shared by VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie) on

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws