Studie kent slechte uitkomst: Het gaat niet goed met het Belgisch voetbal

Studie kent slechte uitkomst: "Het gaat niet goed met het Belgisch voetbal"

03-06-2020 12:23 Laatste update: 13:00
7

Onderzoeksbureau Deloitte heeft een studie doorgevoerd naar de financiële situatie van de Belgische clubs de voorbije seizoenen. Die studie zorgde niet meteen voor goed nieuws. Zo lijkt de toestand van het Belgisch voetbal vorig jaar achteruit te zijn gegaan.

Dat meldt men na het onderzoeken van de financiële situaties van Belgische clubs. Zo maakten amper vijf Belgische clubs winst en boekte het Belgisch voetbal een recordverlies van maar liefst negentig miljoen euro. "Die cijfers wijzen erop dat het niet zo goed gaat met het Belgisch voetbal", zegt Deloitte-onderzoeker Sam Sluismans in de studie.

Vooral de transferinkomsten van Belgische clubs kenden een negatieve daling. Zo zakte de nettoboekwaarde van transfers van €73,3 miljoen in 2017/2018 naar amper €22,4 miljoen in 2018/2019.

Een oplossing zou onder andere het inzetten op de eigen jeugd kunnen zijn. "Betere jongeren zorgen voor hogere uitgaande transfers. De Belgische clubs hebben dubbel zoveel geïnvesteerd in de jeugdopleiding dan wettelijk verplicht - dat is een goed teken", klinkt het.