'Rijke Pro League-clubs mogen met geld strooien, Financial Fair Play in koelkast'

'Rijke Pro League-clubs mogen met geld strooien, Financial Fair Play in koelkast'

02-06-2020 07:15
25

De Pro League riep enkele jaren geleden de Financial Fair Play in het leven, waarbij clubs niet meer geld mogen uitgeven dan ze via de operationele werking binnenkrijgen. Maar die regelgeving zet de Pro League nu even in de koelkast omwille van de coronacrisis.

De Belgische profclubs kregen het financieel dan ook zwaar de voorbije weken. 'De kosten, vooral te wijten aan de salarissen van de spelers, bleven bij de meeste ploegen ondertussen wel hoog. Het gevolg laat zich raden: de jaarrekeningen die de clubs op het einde van deze maand zullen neerleggen, zullen alweer overwegend bloedrood kleuren', aldus Het Nieuwsblad.

'Om te vermijden dat de faillissementen zich komend seizoen zullen opstapelen, zal de Pro League zo goed als zeker de regels over de Financial Fair Play voor dit seizoen aanpassen, en mogelijk ook voor het boekjaar 2020-2021’, gaat de krant verder. De manier waarop dat zal gebeuren – via beperkte of onbeperkte kapitaalinjecties – moet deze maand beslist worden.

'Ploegen met kapitaalkrachtige eigenaars hebben in principe het grootste voordeel bij een versoepeling van de maatregelen. Zo zijn er redelijk wat in België. Zowat heel 1B is in handen van rijke buitenlanders. Ook 1A-ploegen als Antwerp (Paul Gheysens) of Cercle Brugge (in handen van Monaco) beschikken over slagkrachtige geldschieters', klinkt het.