Zomerse buitenkansjes voor Belgische clubs na corona: transfervrije verdedigers

Zomerse buitenkansjes voor Belgische clubs na corona: transfervrije verdedigers

02-06-2020 08:00

Nu de zwaarste coronaperiode achter de rug is, richt de mensheid het vizier weer op de toekomst. Net als in zowat alle sectoren zal ook in de (Belgische) voetbalwereld de tering naar de nering gezet moeten worden. Zo wordt het voor de grote meerderheid van de Jupiler Pro League uit den boze om al te hoge transfersommen op tafel te leggen. Gelukkig valt ook op transfervrije basis heel wat kwaliteit aan te trekken. VoetbalPrimeur.be schiet graag ter hulp en lijst enkele zomerse buitenkansjes op. In deze tweede aflevering: transfervrije centrale verdedigers.

Omdat het aanbod aan voetballers zonder contract zowat eindeloos is, heeft onze redactie een aantal filters toegepast. Enkel Belgische spelers of buitenlanders met een (recent) verleden in de Jupiler Pro League krijgen een plekje in dit artikel. Hun kwaliteiten zijn immers genoegzaam bekend, waardoor hun komst een minder groot risico zou moeten inhouden. Daarnaast komen enkel voetballers in aanmerking die de voorbije maanden wel degelijk onder contract lagen bij een club en dus bewezen hebben dat ze fysiek in orde zijn.

Dino Arslanagic (Royal Antwerp FC – 27)
De rots in de branding bij The Great Old twijfelt openlijk over een verlengd verblijf. De onderhandelingen tussen beide partijen zijn nu al even aan de gang, maar witte rook lijkt steeds onwaarschijnlijker. Vanwege zijn uitmuntende positiespel en onverzettelijkheid zou het vertrek van Arslanagic een aderlating betekenen. Een overstap naar het buitenland, bijvoorbeeld Turkije, ligt in het verschiet, maar wie weet profiteert een Play-Off-1-concurrent wel van de huidige situatie.

Marvin Baudry (Zulte Waregem – 30)
Talentvol? Jazeker. Foutloos? Niet bepaald. Na vijf jaar aan de Gaverbeek zijn de kwaliteiten van Baudry inmiddels alom bekend. In een topdag valt de Congolese Fransman nauwelijks te passeren, al durft de mandekker geregeld een steekje te laten vallen. Bovendien werd hij dit seizoen achtervolgd door een hardnekkige blessure. Interessante optie voor wie van een berekend risicootje houdt.

Siebe Blondelle (KAS Eupen – 34)
Weinig spelers uit Eerste Klasse A stralen het begrip ‘ervaring’ meer uit dan deze Blondelle. Bij Dender, Mons en Waasland-Beveren bouwde de Bruggeling al een goede reputatie op, maar pas in Eupen ontpopte hij zich tot een echte defensieve leider. Aan de vooravond van zijn voetbalpensioen krijgt Blondelle de kans om nog een keer van een nieuwe club te proeven. Laagvliegers met nood aan leiderschap nemen best contact op.

Nathan de Medina (Royal Excel Moeskroen – 22)
Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat de Medina als jonge snaak door RSC Anderlecht voor de leeuwen werd geworpen in Play-Off 1. Vijf jaar later is de polyvalente verdediger er nog steeds maar 22. In zijn derde seizoen bij Moeskroen groeide onze landgenoot (eindelijk) uit tot vaste waarde, tot een vervelend letsel roet in het eten gooide. Tot op heden was dat een rem op een verlengd verblijf op Le Canonnier.

Valtteri Moren (Waasland-Beveren – 28)
Fins meesterschap voor al wie op zoek is naar vertrouwen en oerdegelijkheid. Nee, we hebben het niet over Nokia, maar we doelen wel degelijk op Moren. Onder de vele trainers die in Beveren de revue passeerden, schipperde de verdediger eigenlijk voortdurend tussen basis en bank. Het afgelopen seizoen was echter een afknapper: slechts vijf keer mocht Moren aantreden. Of dat voldoende is om een andere Belgische club te overtuigen, is een groot vraagteken.

Kenneth Schuermans (Oud-Heverlee Leuven – 29)
De boomlange mandekker beschikt over een interessant profiel voor menig team uit Eerste Klasse A of B. Met zijn 1,94 meter is Schuermans voornamelijk een wapen in de lucht. Bij promotiekandidaat OHL staat de Genkenaar steevast als één van de eersten op het wedstrijdblad. Wie twijfelt aan zijn meerwaarde voor het allerhoogste niveau, kijkt best even terug naar de periode 2014-2017. Toen draaide Schuermans vlot mee bij KVC Westerlo, destijds nog een trotse eersteklasser.

Dario van den Buijs (Heracles Almelo – 24)
Het voormalige jeugdproduct van Club Brugge was bij Heracles volop bezig aan zijn grote doorbraak, maar afgelopen jaargang verdween hij toch weer naar de bank. Daarom liet van den Buijs recent nog weten dat een terugkeer naar ons land hem wel zou zinnen. Aangezien het aantal linksvoetige verdedigers dun bezaaid loopt, maakt die sollicitatie een goede kans. De zoon van Stan van den Buijs werkte wel nog nooit een profwedstrijd in België af.

Dries Wuytens (Ness Ziona – 29)
Vorige zomer koos Wuytens voor een avontuur in … Israël. Dat pakt dubbel uit: de oud-Beerschotter speelt er bijna alles, maar zijn club Ness Ziona staat wel slechts op de voorlaatste plaats. Het is je misschien opgevallen: we gebruiken geen verleden tijd, want de Israëlische Ligat ha’Al is deze maandag hervat. Daardoor zal Wuytens pas ten vroegste vanaf juli beschikbaar zijn. Een mogelijk buitenkansje voor verderop in de mercato dus.

Stijn Wuytens (AZ Alkmaar – 30)
Geen paniek, je ziet niet dubbel. Het toeval wil echter dat naast Dries ook broer Stijn transfervrij de zomer induikt. Ei zo na had de linkspoot zijn verblijf in Alkmaar met een klapper afgesloten, maar met het verrassend sterke AZ strandde hij op een zucht van de Eredivisieschaal. Wuytens was een belangrijke schakel in het raderwerk van trainer Arne Slot ... in de rol van verdediger. Best opvallend, want in zijn jonge jaren stak onze landgenoot zijn neus nog aan het venster als aanvallende middenvelder.

Ervin Zukanovic (SPAL – 33)
Een naam uit een al wat verder verleden, maar wel eentje die nog steeds klinkt als een klok. Bij Eupen, KV Kortrijk en KAA Gent klom de sierlijke Zukanovic gestaag op tot het kransje van topverdedigers in de JPL. De lokroep van de Serie A werd onweerstaanbaar. In zes jaar Italië versleet de Bosniër er zes clubs, waaronder het grote AS Roma. Sinds Nieuwjaar voetbalt Zukanovic voor SPAL, al valt ‘voetbalt’ best mee, met amper 203 speelminuten. Na de corona-onderbreking zal de linksvoet moeten bewijzen wat hij nog te bieden heeft.