Het ziet er toch sterk naar uit dat Coucke bezig is met een exitscenario

"Het ziet er toch sterk naar uit dat Coucke bezig is met een exitscenario"

Gepubliceerd: zaterdag 30 mei 2020 om 12:00za 30-05-2020 om 12:00

RSC Anderlecht stapt - nog maar eens - een nieuw tijdperk in. Eerder had CEO Karel Van Eetvelt zijn intrede al gemaakt en nu neemt Wouter Vandenhaute de rol van voorzitter op zich. Marc Coucke zet daardoor een stap opzij, richting de schaduw. Een bewuste keuze, denkt economisch journalist Dries Bervoet.

"Eigenlijk was het een paleisrevolutie in uitgesteld relais", oordeelt Bervoet, werkzaam bij De Tijd, op Sporza. "Er werd al langer gefluisterd dat Vandenhaute het niet zou houden bij de rol van extern adviseur. Hij zou de jongste maanden al operationeel de touwtjes in handen hebben genomen bij Anderlecht samen met CEO Karel Van Eetvelt."

"Coucke zet nu een stap achteruit, maar in de huidige coronacrisis moet je altijd met twee woorden spreken. Niets is 100 procent zeker, door de economische turbulentie die op ons afkomt. Maar het ziet er toch sterk naar uit dat Coucke de afbouw van zijn belang en activiteit bij Anderlecht plant en bezig is met een exitscenario", denkt Bervoet.

Enorme bedragen
Dat Coucke flink wat tegenstand kreeg tijdens zijn bewindperiode bij Anderlecht, is genoegzaam bekend. Eén zaak kan echter niemand hem verwijten: de zakenman pompte al stevige sommen geld in paars-wit. "Hij heeft toch meer dan 100 miljoen euro in de club gestopt en het is de vraag hoeveel hij kan recuperen", aldus Bervoet.

De journalist biedt een overzicht. "In 2017 heeft hij al minstens 50 miljoen op tafel gelegd om de club te kopen. Dan heeft hij ook nog eens een kapitaalsverhoging gedaan van 27 miljoen en met een lening een kredietlijn van 22 miljoen aangevraagd. En bij het licentiedossier heeft hij zich nog eens borg gesteld voor 10 tot 15 miljoen", klinkt het. 

"Op een deel van zijn overnameprijs en zijn kapitaalsverhoging zal hij nu toch een stuk verlies maken en afboekingen moeten doen. Maar de financiële malaise is zeker niet alleen de schuld van Coucke. Er valt heel wat te zeggen over de manier waarop de club werd geleid voor zijn komst. Er waren al heel wat putten gegraven, die Coucke niet had gezien. Bij de doorlichting van Anderlecht bij zijn overname heeft hij onvoldoende ingeschat dat de club in een veel slechtere staat was", verwijst Bervoet tot slot naar het beleid onder Roger Vanden Stock.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Denk jij dat Coucke op korte termijn zal vertrekken bij Anderlecht?

(390 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws