KNVB-arts zeer stellig: 'Voetbal is een veilige sport, ook in coronatijd'

KNVB-arts zeer stellig: 'Voetbal is een veilige sport, ook in coronatijd'

Gepubliceerd: zaterdag 30 mei 2020 om 08:36za 30-05-2020 om 08:36

Edwin Goedhart benadrukt dat hij niet aan nattevingerwerk doet. De arts van de KNVB en het Nederlands elftal analyseerde bijna vijfhonderd Eredivisie-duels en interlands, voordat hij concludeerde dat voetbal ook in tijden van corona een veilige sport is.

"Als je gaat kijken, dan valt het ontzettend mee hoe vaak bijvoorbeeld een spits en een verdediger écht close contact hebben", zegt Goedhart tegen het Algemeen Dagblad. "En zij zijn dan nog een heel specifiek stel. In algemene zin leert dit onderzoek: in situaties met 50 centimeter afstand zijn koppels gemiddeld slechts 1,5 seconde bij elkaar. Dat is dus niks."

Voor Goedhart en het bedrijf Inmotio, gespecialiseerd in datatracking, gold een grens van dertig seconden als norm bij het meten van contactmomenten. Dat is afgeleid van de geneeskunde, waar wordt aangehouden dat als je drie minuten binnen dertig centimeter van elkaar bent, loop je een besmettingsrisico.

In 98,1 procent van alle wedstrijden was er geen of minimaal risico voor álle spelers op het veld. Goedhart durft de conclusie dan ook aan: "Voetbal is een veilige sport om te doen, ook in coronatijd", stelt de arts. "Ik zeg eerlijk: onze conclusies verrassen mij ook. Je kunt het risico op besmetting nooit helemaal uitsluiten, maar als je thuis blijft als je ziek bent, en goed afstand houdt in de kleedkamer, dan is voetballen op het veld zelf veilig."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws