Van Basten laconiek over wondervolley: Ik had zoiets: wat moet ik hiermee?

Van Basten laconiek over wondervolley: "Ik had zoiets: wat moet ik hiermee?"

29-05-2020 20:31
1

Marco van Basten zal voor altijd herinnerd worden aan zijn wonderdoelpunt in de EK-finale van 1988 tegen de Sovjet-Unie. De Nederlander zelf blijft er echter laconiek onder: de spits kon niet anders dan vanuit een onmogelijke hoek op doel volleren.

De 2-0 van Van Basten viel volgens de doelpuntenmaker 'uit het niets eigenlijk'. "Ik had zoiets: wat moet ik hiermee?", vertelt hij in de video Oranje Wall of Fame van OnsOranje over de voorzet van Arnold Mühren. "Ik kan wel ingewikkeld gaan lopen doen, op mijn borst. Dat kost ook een hoop energie... Ik had eigenlijk een vlaag: weet je wat, ik geef gewoon een ros en ik zie het wel. En dat pakte gewoon onvoorstelbaar goed uit."

Het leverde Nederland uiteindelijk zijn enige hoofdprijs in de voetbalgeschiedenis op. "Heel bijzonder dat je toch als eerste en als enige van het Nederlands elftal een groot toernooi hebt weten te winnen", aldus de EK-topscorer. "Eigenlijk besef je niet eens wat je hebt bereikt met zijn allen. Je zit toch in een roes van de ene wedstrijd naar de andere. Later komt pas het besef hoe bijzonder het eigenlijk is."