35 jaar na het Heizeldrama: Voetbal kan vreugde brengen na de coronacrisis

35 jaar na het Heizeldrama: "Voetbal kan vreugde brengen na de coronacrisis"

Gepubliceerd: vrijdag 29 mei 2020 om 14:59vr 29-05-2020 om 14:59

Op 29 mei 1985, exact 35 jaar geleden dus, beleefde de voetbalwereld een zwarte dag. Tijdens het Europacup I-duel tussen Liverpool en Juventus in het Koning Boudewijnstadion lieten 39 supporters het leven. Die dag werd herdacht met een ceremonie.

Het had waarschijnlijk iets groter moeten worden, maar door de coronacrisis werden er maar een paar mensen uitgenodigd. Philippe Close, burgemeester van Brussel, sprak vooral woorden van hoop. "De vriendschap tussen de voetbalclubs en de supporters van wat de populairste sport ter wereld is, is wat ons verenigt", klinkt het op de site van Het Nieuwsblad. "Maar wat ons vooral verenigt is de blijvende herinnering van de slachtoffers."

Ook Brits ambassadeur Martin Shearman haalt het positieve uit de nare gebeurtenissen. "Sport en voetbal kunnen veel vreugde brengen en dat gemis hebben we gevoeld tijdens de coronacrisis. We mogen de lessen van de tragedie nooit vergeten. Rivaliteit moet altijd vriendelijk blijven en begrip voor een ander moet altijd boven vijandigheid staan."

35 jaar geleden ontspoorde het Europees treffen tussen Liverpool en Juventus. Wellicht was de combinatie tussen een overvol stadion, het lakse optreden van de rijkswacht en de rivaliteit tussen beide ploegen de oorzaak van deze trieste gebeurtenis. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws