De uittocht op Daknam: Lokeren-spelers zoeken/vinden onderdak na faillissement

De uittocht op Daknam: Lokeren-spelers zoeken/vinden onderdak na faillissement

Gepubliceerd: vrijdag 29 mei 2020 om 08:00vr 29-05-2020 om 08:00

Laatste update: vrijdag 29 mei 2020 om 20:47vr 29-05-2020 om 20:47

Sporting Lokeren is niet meer. Na vijftig jaar clubgeschiedenis met enkele onvergetelijke hoogtepunten ging de Wase traditieclub in het voorjaar van 2020 failliet. Een herstart met het lokale KSV Temse in Tweede Amateurklasse brengt toekomstmuziek, maar intussen is de spelerskern wel vogelvrij verklaard. Sommigen onder hen hebben al gretig gebruik gemaakt van dat nieuwe statuut, anderen kijken (al dan niet noodgedwongen) nog even de kat uit de boom. VoetbalPrimeur.be brengt een overzicht.

Midden april viel het doek definitief voor Lokeren, ondanks (of net mede door) de overname van zakenman Louis De Vries. Geen profvoetbal meer op Daknam, die dreun is ongetwijfeld nog niet verteerd bij de trouwe aanhang. Zo gaat de Lokeren – K. Beerschot V.A. van 28 februari 2020 de boeken in als de laatste officiële profwedstrijd die (ooit?) in het traditierijke stadion afgewerkt werd. De thuisploeg eindigde in mineur: de troepen van Stijn Vreven gingen onderuit met 0-2. Als uitgangspunt van ons overzicht nemen we de basisploeg van die avond onder de loep.

Basiselftal
In die zwanenzang eind februari verdedigde Théo Defourny het doel van Lokeren. Onze landgenoot, die weliswaar geboren is in Frankrijk, heeft al een mooi perspectief. Naar alle waarschijnlijkheid zet Defourny de stap naar Eerste Klasse A, want KAS Eupen gooit hem een reddingsboei toe. Daarmee zijn de Panda’s niet aan hun proefstuk toe. Huidige eerste doelman Ortwin De Wolf werd namelijk ook weggeplukt op Daknam.

Van de overige basisspelers hebben slechts vier jongens zekerheid over hun nabije toekomst. Ook Amine Benchaib maakt promotie, want hij verbond zich afgelopen week aan Sporting Charleroi. De talentvolle middenvelder krijgt er de kans verder te rijpen onder de vleugels van Karim Belhocine. Aanvaller Gil Van Moerzeke bezorgde de Lokerse fans dan weer een beetje troost. De 22-jarige Waaslander koos ervoor de uitdaging aan te gaan bij het kersverse Lokeren-Temse. Vleugelverdediger Ryuta Koike werd dan weer verwelkomd door Yokohama F. Marinos. Die Japanse topclub had eerder Jun Amano gestald bij Lokeren. Met drie goals en drie assists was hij één van de lichtpuntjes in dit rotjaar. Ook Amano keert terug naar het Verre Oosten.

Rond de andere zeven titularissen blijft het oorverdovend stil dezer dagen. Ervaren rot Jelle Van Damme gaf al aan dat hij zichzelf op zijn 37e nog steeds als een aanwinst beschouwt voor een club uit Eerste Klasse A. Daarom verwees de mandekker al enkele aanbiedingen uit het Midden-Oosten naar de prullenmand. Boegbeeld Killian Overmeire lijkt dan weer rustig de tijd te zullen nemen om de teloorgang van zijn grote liefde te verwerken. Ook de 34-jarige controleur liet doorschemeren dat hij nog wel even door wil als prof. Voor het eerst in zijn voetbalbestaan zal Overmeire het vertrouwde Daknam dan moeten verlaten.

Yusuf Lawal kan dan weer bij Zulte Waregem aan de slag. Francky Dury kreeg de Nigeriaanse winger aangeboden, maar vroeg bedenktijd alvorens de knoop door te hakken. Over de toekomst van Omri Ben Harush en Jimmy De Jonghe is er voorlopig geen nieuws. Zij hebben echter nog voldoende tijd om een nieuwe werkgever te strikken.

Nog jongens met uitzicht
Heel wat andere elementen uit de erg ruime spelerskern hebben meteen na het noodlottige verdict de koe bij de hoorns gevat. Jakov Filipovic rook zelfs al eerder onraad. De Kroatische mandekker, een sterkhouder op Daknam, sloot midden maart al een deal met voorzitter de Vries. Zijn achterstallige loon, een slordige 40.000 euro, werd kwijtgescholden in ruil voor een transfervrije overgang naar BATE Borisov. Daarmee luidde de 27-jarige Filipovic de exodus uit het Waasland in. Zijn voorbeeld werd immers gretig gevolgd.

Tracy Mpati koos ervoor actief te blijven in 1B. RWDM nam de krachtige verdediger over. Pittig detail: de Brusselaars nemen straks op het tweede niveau de plek in van … Lokeren. De Nederlander Guus Hupperts keerde terug naar het noorden, meer bepaald naar VVV Venlo. Enkele clubs uit 1A stortten zich dan weer op jonge pareltjes van Lokeren, dat nog steeds bekend staat om haar uitstekende jeugdwerking. KAA Gent was er als de kippen bij om toptalent Matthéo Parmentier op te pikken. Op zeventienjarige leeftijd kreeg die al 135 speelminuten in 1B. Zulte Waregem investeerde op haar beurt in Max De Ruyver, een beloftevolle verdediger die nog wacht op zijn profdebuut. En piepkuiken Warre Smet (amper zestien) krijgt een kans bij Oud-Heverlee Leuven.

Verder hebben enkele huurlingen het geluk om terug te kunnen keren naar hun moederclub. Dat geldt voor de eerder genoemde Amano (Yokohama F. Marinos), Giorgi Beridze (KAA Gent), Abdoulaye Diaby (Royal Antwerp FC), Abdou Diakhate (Parma) en Said Ahmed Said (Rio Ave). Of zij daar een rooskleurige toekomst tegemoet gaan, is hoogst twijfelachtig. Enkel Amano en Beridze, die zich met zes competitietreffers de allerlaatste clubtopschutter uit de historie van Sporting mag noemen, wisten iet of wat indruk te maken in het Waasland.

Wie blijft (voorlopig) in de kou staan?
Tot slot huisvest de Lokerse spelersgroep nog een rits jongens die naar alle waarschijnlijkheid voor een lastige zoektocht staan. Bovenop het faillissement van Lokeren komt immers de financiële crisis die de corona-uitbraak met zich meebrengt. Daardoor moeten heel wat voetbalclubs, zeker de kleinere, de tering naar de nering zetten. Transfersommen lijken bij velen uit den boze, maar zelfs voor transfervrije voetballers beloven het uitdagende tijden te worden. Geduld en creativiteit, dat zouden wel eens belangrijke troeven kunnen zijn.

Dat heeft Stefano Marzo helemaal begrepen. De rechtsachter, in een ver verleden nog actief bij PSV, maakte alvast een profiel aan op … LinkedIn. Een geijkte manier om een job te vinden voor het overgrote deel van de bevolking, maar het aantal profvoetballers dat actief is op het medium, valt op één hand te tellen. Misschien vinden Seth De Witte, Anel Hajric, Robin Mantel, Vlad Mitrea, Lamine N’Dao, Francis N’Ganga en Bob Straetman wel inspiratie in de actie van hun (inmiddels ex-)ploegmakker. Zij moeten namelijk ook op zoek naar een nieuwe broodheer.

Last but not least: de situatie van Davino Verhulst. Met ruim 250 wedstrijden op de teller bij onder meer Sint-Truiden, KRC Genk, Willem II en sinds 2013 (!) Lokeren heeft de 32-jarige doelman een rugzak vol ervaring in de aanbieding. Aangezien de houdbaarheidsdatum van keepers vaak iets verder reikt, heeft hij nog enkele mooie jaren voor de boeg. Oud-Heverlee Leuven polste al eens, maar mikt evenzeer op Anthony Moris (Excelsior Virton). Er deed zelfs een gerucht de ronde dat Verhulst de ideale doublure zou zijn waar RSC Anderlecht naar op zoek is. Hoe dan ook lijkt de rijzige doelman een opportuniteit voor flink wat Belgische clubs.  

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Welke Lokeren-speler is/was het interessantst voor een 1A-club om op te pikken?

(272 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws