Straffe cijfers bezorgen Hazard plek tussen (boven?) allerbeste Bundesliga-Duivels

Straffe cijfers bezorgen Hazard plek tussen (boven?) allerbeste Bundesliga-Duivels

26-05-2020 08:00 Laatste update: 14:00
3

De Bundesliga ontwaakte midden mei uit haar coronaslaap en Thorgan Hazard bleek meteen klaarwakker. De spelmaker loodste een dominant Borussia Dortmund met onder meer een doelpunt en twee assists naar twee comfortabele overwinningen. Aan de vooravond van de absolute kraker tegen Bayern München behoort de broer van Eden stilaan tot de allerbeste Belgen die ooit in Duitsland actief waren. VoetbalPrimeur.be neemt de proef op de som en vergelijkt de cijfers van Hazard met die van enkele Duivelse voorgangers.

Individuele prestaties tegenover elkaar afwegen neigt vaak al snel naar appelen met peren vergelijken. Daarom selecteerde VoetbalPrimeur.be voor deze special enkel Belgische voetballers die na het jaar 2000 nog actief waren in de Bundesliga, er wel degelijk hun stempel drukten én meermaals voor onze nationale ploeg uitkwamen. Bovendien komen uitsluitend aanvallend ingestelde spelers in aanmerking, aangezien bij hen dezelfde statistieken aan de oppervlakte komen. Ga met andere woorden niet op zoek naar grote namen als Nico Claesen, Daniël Van Buyten (verdediger), Adnan Januzaj (niet lang genoeg in Duitsland gevoetbald) of Jean-Marie Pfaff (combinatie van factoren). Moderne, Belgische aanvallende middenvelders en spitsen, dáár komt het dus op neer!

De cijfers van Hazard*
Als uitgangspunt moeten we natuurlijk allereerst de statistieken van Hazard onder de loep nemen. Na vijf mooie jaren Borussia Mönchengladbach koos onze landgenoot afgelopen zomer voor een transfer naar Dortmund. Bij Gladbach had de spelverdeler zich gestaag opgewerkt tot één van de uitblinkers in de Bundesliga. In het Ruhrgebied lijkt Hazard nu nóg een stap vooruitgezet te hebben.

Op het vlak van goals vertoont de lijn eenzelfde patroon als de voorbije jaren. Momenteel zit Hazard aan zes competitietreffers, de voorbije twee seizoenen stopte de teller telkens op tien. De komende speeldagen krijgt de Rode Duivel de kans om dat aantal te evenaren. De grootste evolutie zit echter in de beslissende passes. Twaalf van zijn in totaal 41 Bundesliga-assists vielen in deze jaargang. Dat heeft ongetwijfeld met de verhoogde kwaliteit van zijn medespelers te maken.

Duels: 173
Speelminuten:  11.842
Doelpunten: 37
Assists: 41
Percentage geslaagde passes: 76,9 %
Schoten per wedstrijd: 1,75
Man van de Match: 16

Kevin De Bruyne (Werder Bremen, Wolfsburg)
Misschien wel dé referentie voor Hazard, de prestaties van KDB bij Werder Bremen en later VFL Wolfsburg, alvorens hij het mondiale voetbal zou veroveren. Qua doelpunten valt op dat De Bruyne ongeveer even trefzeker was, in vergelijking met zijn speeltijd. De huidige vedette van Manchester City ondernam daar wél significant meer pogingen voor. In assists presteert De Bruyne dan weer straffer: hij verzamelde er weliswaar zes minder dan Hazard, maar had daar wel bijna 4.000 minuten minder voor nodig. Vooral zijn boerenjaar bij Wolfsburg, met liefst twintig stuks, dikte die teller lekker aan.

Duels: 85
Speelminuten:  7.603
Doelpunten: 23
Assists: 35
Percentage geslaagde passes: 74,8 %
Schoten per wedstrijd: 2,4
Man van de Match: 14

Igor De Camargo (Gladbach, Hoffenheim)
Na zijn gloriejaren bij Standard Luik smeedde De Camargo het ijzer toen het heet was. In vier seizoenen Bundesliga zou de Brazilobelg tot een respectabel aantal van vijftien treffers komen. Net als bij zijn andere clubs maakte de negenvoudige Rode Duivel vooral indruk met zijn kopkracht, loopvermogen en dadendrang. Het ideale profiel voor het Duitse voetbal, maar toch wat minder individuele klasse dan Hazard om er écht bovenuit te steken.

Duels: 66
Speelminuten:  3.443
Doelpunten: 15
Assists: 2
Percentage geslaagde passes: 64,2
Schoten per wedstrijd: 1,2
Man van de Match: 2

Bart Goor (Hertha BSC)
Tussen 2001 en 2004 maakte de Kempense linksmidden het mooie weer in de Duitse hoofdstad. Bij Hertha was Goor drie opeenvolgende jaren een vaste waarde, die geregeld uitpakte met een doelpunt of een beslissende voorzet. In zowat één op drie van zijn Bundesliga-duels leverde de linkspoot een statistiek af. Bij Hazard ligt dat gemiddelde zelfs nog hoger, los van zijn absolute cijfers uiteraard, al mag men de sterkte van hun respectievelijke clubs natuurlijk nooit uit het oog verliezen.

Duels: 87
Speelminuten:  6.444
Doelpunten: 13
Assists: 15
Percentage geslaagde passes: /
Schoten per wedstrijd: /
Man van de Match: /

Emile Mpenza (Schalke 04, Hamburg SV)
Aan het begin van de 21e eeuw rustte de aanvallende hoop van de Rode Duivels op de schouders van de soms flitsende Mpenza. De snelheidsduivel kwam misschien wat robuust over, maar dat weerhield hem er niet van om ook bij onze oosterburen heel wat potten te breken. Opvallend voor een diepe spits: Mpenza bracht bijna even vaak een ploeggenoot in stelling als hij zelf scoorde. Gezien de verhoudingen in het aantal speelminuten moet de Assenaar met Congolese roots eigenlijk nauwelijks tot niet onderdoen voor Hazard.

Duels: 115
Speelminuten: 8.511  
Doelpunten: 33
Assists: 27
Percentage geslaagde passes: /
Schoten per wedstrijd: /
Man van de Match: /

Wesley Sonck (Gladbach)
Ook goaltjesdief pur sang Sonck waagde even zijn kans in de Bundesliga. Na twee eerder teleurstellende seizoenen verkoos hij een overstap naar Club Brugge. In Duitsland rondde de  aanvaller voor het eerst in zijn loopbaan niet de kaap van de tien doelpunten bij een club. Gladbach moest het finaal stellen met zes Bundesliga-treffers en één schamele assist. Onvoldoende voor een man die onder meer 24 keer raak schoot voor de Rode Duivels. In de historie van het Duitse Meisterschaft staat de naam van Sonck dan ook in merkelijk kleinere letters geschreven dan die van Hazard.

Duels: 28
Speelminuten: 1.707
Doelpunten: 6
Assists: 1
Percentage geslaagde passes: /
Schoten per wedstrijd: /
Man van de Match: /

Marc Wilmots (Schalke 04)
What’s in a name? Als je als voetballer de bijnaam Das Kampfschwein krijgt toebedeeld, moet je wel het een en ander op de mat gelegd hebben in de Bundesliga. Dat kan niemand dan ook ontkennen: in zijn topjaren hielp Wilmots ‘zijn’ Schalke uitgroeien tot een gevreesde Europese subtopper. Geen toeval dus dat de oud-bondscoach qua aantal speelminuten Hazard het dichtst benadert. In de Duitse liga vertaalde zich dat in ruim 40 beslissende momenten. Straf, maar zowat twintig jaar later zit Hazard bijna aan het dubbele …  

Duels: 138
Speelminuten: 10.478
Doelpunten: 27
Assists: 15
Percentage geslaagde passes: /
Schoten per wedstrijd: /
Man van de Match: /

Conclusie
Het moge duidelijk zijn: zelden zag de Duitse voetbalfanaat zo’n geweldige Belgische aanvaller aan het werk als in het tijdperk-Hazard. In enkele jaren tijd heeft de 27-jarige Duivel zich stap per stap opgewerkt tot het kruim van de Bundesliga. Die geduldige aanpak werpt nu meer dan ooit haar vruchten af. Bovendien durft niemand uit te sluiten dat de middenvelder, momenteel pas aan zijn debuutjaar bezig bij Dortmund, zich de komende jaren nog wat meer zal profileren.

Als dat het geval wordt, gaat Hazard zonder discussie de boeken in als de succesvolste aanvallende Rode Duivel uit de geschiedenis van de Duitse competitie. Enkel de reputatie van illustere voorgangers Jean-Marie Pfaff en Daniël Van Buyten kan daaraan tippen, weliswaar in het verdedigende compartiment. Voorin deden voornamelijk Mpenza en De Bruyne hun uiterste best om hun stempel op de Bundesliga te vereeuwigen. Hazard heeft echter alle troeven in handen om die eerdere inspanningen te overtreffen.

*De statistieken komen van de gespecialiseerde website 'WhoScored.com'. De meer gedetailleerde waarden, zoals het percentage geslaagde passes of het aantal ondernomen doelpogingen, zijn enkel beschikbaar voor nog actieve spelers.