De Gea had buik vol van Nederlander: 'In mijn ogen is dat de enige manier'

De Gea had buik vol van Nederlander: 'In mijn ogen is dat de enige manier'

Gepubliceerd: zaterdag 23 mei 2020 om 14:47za 23-05-2020 om 14:47

Frans Hoek geeft ruiterlijk toe dat de doelmannen bij Manchester United niet blij met hem waren. Vooral David De Gea was ontevreden over de Nederlandse keeperstrainer, die daarop terug blikt in gesprek met Sky Sports.

Hoek gelooft er heilig in dat doelmannen grotendeels met de rest van de selectie moeten trainen. "Als je al je hele carrière gewend bent de dingen op een bepaalde manier te doen, je de eerste keus bij Manchester United bent geworden en ik laat je plots iets anders doen, dan plaats je daar vraagtekens bij."

"Maar ik ben niet bang om dingen te doen waarvan ik denk dat ze een keeper beter maken", vervolgt Hoek. "Ik zie de keeper niet als iemand die losstaat van de rest. Als ik beter wil fietsen, moet ik veel fietsen. Als ik een beter hardloper wil worden, moet ik hardlopen. En als ik een betere keeper wil worden, dan moet ik samenspelen met mijn ploeggenoten. Dat is nog wat ongebruikelijk, maar in mijn ogen de enige manier."

Hoek wijst erop dat er in het hedendaagse voetbal andere dingen van een doelman worden gevraagd. "Er wordt nu meer geëist. Gedurende mijn twaalf jaar bij Ajax (van 1985 tot 1997, red.) was de verdeling tussen 'geïsoleerde training' en 'gezamenlijke training' misschien 50/50. Tot het op een gegeven moment 70/30 in het voordeel van gezamenlijke training werd. En bij Manchester United was het misschien wel 80/90 procent met het team en slechts 10 tot 20 individueel."

"Dat vonden ze niet leuk", beaamt Hoek, die erop hamert dat keepers wedstrijdsituaties leren lezen. "Het was compleet anders dan ze gewend waren. Maar het probleem is dat ze van individuele keeperstrainingen niet per se beter worden. Ze worden er zelfs minder van, want het is één iemand die schiet. Hoe vaak gebeurt dat nu in een wedstrijd? Na één oefening weet je alles al van zijn trap. Er zit geen verrassing in."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws