'Van Gaal had voor die karatetrap naar de tribune gestuurd moeten worden'

'Van Gaal had voor die karatetrap naar de tribune gestuurd moeten worden'

Gepubliceerd: vrijdag 22 mei 2020 om 17:08vr 22-05-2020 om 17:08

Als het aan Adrian Porumboiu, vierde man bij de Champions League-finale in 1995, had gelegen was Louis van Gaal naar de tribune gestuurd. De trainer van Ajax deed een karatetrap na om te illustreren hoe Jari Litmanen was ontsnapt aan een doodschop van Marcel Desailly van AC Milan.

Het is bijna 25 jaar geleden dat Ajax de Cup met de Grote Oren won door Milan in Wenen met 1-0 te kloppen. Patrick Kluivert punterde in de slotfase de winnende treffer tegen de touwen. Porumboiu, vierde official tijdens dat duel, herinnert zich vooral de karatetrap van Van Gaal.

De Ajax-trainer probeerde duidelijk te maken dat hij een overtreding op Jari Litmanen had gezien. "Ik gebaarde Ion (Craciunescu, de scheidsrechter, red.) dat hij even moest komen en legde uit wat er was gebeurd", zegt vierde official Porumboiu in een Ajax Life-special over de bewuste finale. "Ik kijk er niet anders naar dan 25 jaar geleden. Van Gaal had naar de tribune gestuurd moeten worden."

Degene die er over ging, arbiter Craciunescu, nam het advies van zijn assistent niet over. "Ik vond zijn actie uitermate ongepast", probeert de vierde official zijn gedachtegang uit te leggen. "Van Gaal zelf achteraf ook, begreep ik. Dat Ion hem tot rust maande en het er verder bij liet zitten, was zijn besluit."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws