VP-Rapport: Hazard uitmuntend, 'recordbreker' Casteels

VP-Rapport: Hazard uitmuntend, 'recordbreker' Casteels

18-05-2020 12:00 Laatste update: 19:00
3

We hebben er met z’n allen lang op moeten wachten, maar dit weekend was het weer zo ver. Eindelijk. De Bundesliga ging van start, dus maakte ook weer een resem Belgen hun opwachting in de (lege) Duitse arena’s. VoetbalPrimeur.be beoordeelt de prestaties van deze jongens.

Grootste onderscheiding 👨‍🎓

Als iemand van hen er dit weekend bovenuit stak, was het wel Thorgan Hazard. En dan te beseffen dat hij pas tijdens de opwarming te horen kreeg dat hij toch een basisplaats ging krijgen. De 17-jarige Giovanni Reyna kon immers de jongste starter in de Bundesliga worden dit seizoen, maar blesseerde zich voortijdig. Pech voor hem, maar meeval voor Hazard, die al na een halfuur op het scorebord stond met een assist.  Zijn elfde van het seizoen alweer, en dat terwijl hij met Marco Reus, Jadon Sancho en Julian Brandt niet de minste concurrenten heeft. In de tweede helft stond Hazard zelf aan het kanon. Bild kroonde hem daarom tot een van de beste op het veld: "Schalke 04 had geen enkele greep op hem." Volgende week gewoon in de basis, Lucien Favre?

Grote onderscheiding 👨‍🏫

0-3 winnen op verplaatsing bij 1899 Hoffenheim, de herstart kon niet beter worden ingezet door Dedryck Boyata en Hertha BSC. Onze landgenoot speelde een degelijke wedstrijd en werd eigenlijk zelden in verlegenheid gebracht door de Hoffenheim-voorhoede. Bovendien een clean sheet erbij voor Boyata, die de goeie vorm van voor de coronastop bleef aanhouden. Samen met sluitstuk Rune Jarstein hield hij Hertha op vijf clean sheets in de laatste tien wedstrijden.

Onderscheiding 👨‍⚖️

Het was eveneens een topnamiddag voor die andere Hertha-Belg: Dodi Lukebakio. Al kon hij niet ten volle wegen op de verdediging van Hoffenheim. Er vielen drie doelpunten, maar hij had in geen enkele een voet. Al bij al jammer voor de flankspeler met de meeste goals én assists van zijn ploeg. Het kwam hem op een vroegtijdige wissel te staan. Dankzij de schitterende teamprestatie kan hij met opgeheven hoofd en een 7 op 10 op zak naar huis.

Voldoening 👨‍💼

Ook aan de winnende hand afgelopen weekend: Koen Casteels, die Wolfsburg 1-2 ging winnen op Augsburg. De doelman had niet bijzonder veel werk de WWK Arena, maar liet zich toch ringeloren bij een vrije trap. Een kopbal glipte ongelukkig tussen zijn vingers en Tin Jedvaj strafte die fout genadeloos af. Sneu voor Casteels, die zijn 156ste Bundesliga-partij speelde waardoor hij Jean-Marie Pfaff inhaalt. "Pfaff is een legende", zei Casteels bij Bild. "We hadden het erover dat ik hem kon inhalen en hij zei dat ik het verdiende."

Tweede zit 🤷‍♂️

Bij Schalke 04 mocht Benito Raman postvatten in de spits. Het bleef echter bij een verblijf in de achterzak van Mats Hummels. De snelheidsduivel kon voor de aftrap nog dollen met Hazard, maar het lachen is hem snel vergaan. Raman, en met uitbreiding heel Schalke, konden nooit een vuist maken tegen Dortmund. Dertien baltoetsen en 45 minuten later mocht Raman vervroegd gaan douchen. Niet zijn dagje.

Wat dan gezegd van Sebastiaan Bornauw en FC Keulen. Dat stond na een uur op een dubbele voorsprong tegen FSV Mainz. Uiteindelijk kwam die laatste nog langszij. Bornauw liet zich aftroeven door Taiwo Awoniyi (ex-Moeskroen) die het cadeau dankbaar in ontvangst nam. Tien minuten later ging de verdediger weeral niet vrijuit bij de knappe gelijkmaker. Een flinke kater was zijn deel, want hij had met Hertha een goede zaak kunnen doen voor de strijd om Europees voetbal.

Kwamen niet opdagen

Geen rentree voor Axel Witsel (Dortmund) en Birger Verstraete (Keulen). Beide heren mochten, zonder verplicht mondmasker, de wedstrijd vanuit hun zetel bekijken. Ze sukkelen alle twee nog met een blessure. Ook Ismail Azzaoui (Wolfsburg) kwam niet aan spelen toe. Hij geraakte niet in de selectie bij Wolfsburg.