Bayat na beslissing Algemene Vergadering: Waasland-Beveren is de logische zakker

Bayat na beslissing Algemene Vergadering: "Waasland-Beveren is de logische zakker"

17-05-2020 14:15 Laatste update: 15:42
44

De beslissing van de Algemene Vergadering om Waasland-Beveren naar 1B te verwijzen, kon rekenen op een hoop kritiek. Bondsvoorzitter Mehdi Bayat was een van de gebeten honden door tegen het voorstel van een Pro League met achttien clubs te stemmen. Hij zegt dat de sportieve ethiek steeds de drijfveer was van alle beslissingen.

Zaterdag lazen we nog dat Bayat een van de aanstokers was die de kleine teams liet stemmen tegen het format met achttien teams in 1A. In een Facebook Live van Sporting Charleroi, waar hij algemeen directeur is, zegt hij dat hij geen boter op zijn hoofd heeft.

"We moesten alles afwegen", zegt hij, "en de sportieve ethiek maximaal respecteren." Bayat legt uit dat de beslissing om Club Brugge tot kampioen te kronen de logica zelve was aangezien Blauw-Zwart na 29 speeldag met stip bovenaan stond. Dat bracht wel enkele gevolgen met zich mee.

"Als er een kampioen is, moet er ook een daler zijn. Waasland-Beveren stond laatste en is daarom de logische degradant. Daardoor moet er ook een stijger zijn vanuit 1B. Dat is de reden waarom we ruimte lieten voor de promotiefinale tussen OHL en Beerschot." Of en wanneer die promotiefinale gespeeld zal worden, is nog niet duidelijk. In het geval die niet doorgaat, promoveert KVC Westerlo als kampioen over de twee speelrondes heen.