Pro League dacht aan 1A met 18 clubs, maar: Het signaal kwam van de K11

Pro League dacht aan 1A met 18 clubs, maar: "Het signaal kwam van de K11"

16-05-2020 09:30 Laatste update: 09:45
35

Al enkele weken kwam ter sprake dat de Pro League zou overstappen naar een Eerste Klasse A met achttien clubs en zonder Play-Offs. Voorzitter Peter Croonen legt uit waarom dit voorstel donderdagavond plots van tafel werd geveegd.

Tijdens de gesprekken binnen de werkgroep werd duidelijk dat steeds meer clubs hun staart introkken. "Dat voorstel zou nooit een meerderheid van 80 procent hebben gehaald", aldus Croonen in gesprek met Sporza. Uiteindelijk werd er gekozen voor zestien clubs in 1A met verkorte Play-Offs. Club Brugge is kampioen en Waasland-Beveren degradeert.

"We hebben lang nagedacht over een overgangsperiode van drie jaar, maar dat werd te lang. Je smeert dan het probleem met stijgers en dalers uit over meerdere seizoenen, met dan ook het risico op juridische disputen. Als dan op het gegeven moment het signaal komt uit de K11-familie dat er geen draagvlak is voor het voorstel, dan moet je voor het andere scenario gaan."

Waarom werden beide voorstellen dan niet gewoon op tafel gelegd in plaats van resoluut voor het scenario met zestien teams te gaan? "Als je met twee voorstellen naar de Algemene Vergadering gaat, is de kans groter dat geen enkel voorstel het haalt. En dan is er niks: geen kampioen, geen stijger en geen daler. Dat is ook niet de juiste uitkomst", besluit de Pro League-voorzitter.