Daardoor gingen Wesley, Izquierdo en Trossard voor miljoenen de deur uit

"Daardoor gingen Wesley, Izquierdo en Trossard voor miljoenen de deur uit"

14-05-2020 08:44
16

Er is momenteel veel discussie of de Jupiler Pro League van het format van de Play-Offs moet afstappen. Francky Dury heeft met Zulte Waregem ervaring in zowel Play-Off 1 als Play-Off 2 en doet zijn boekje open tegenover Het Laatste Nieuws.

Vijf keer Play-Off 1 en drie Europese campagnes en vijf keer Play-Off 2 nam Dury al deel met Zulte. “Play-off 1, dat is het mooiste wat er is. Tien extra matchen tegen topploegen, telkens onder hoogspanning en in een vol huis. Je komt quasi ­sowieso in aanmerking voor een Europese prijs.”

“Het zijn die wedstrijden die de waarde van onze spelers omhoog doen schieten. Buitenlandse clubs sturen geen scouts naar de nummer één ­tegen de nummer zestien, maar wél naar die topduels. En dat zorgt ervoor dat de Wesleys, de Izquierdo’s en de Trossards voor meer dan 15 miljoen de deur ­uitgaan. Geld dat de grote clubs opnieuw kunnen investeren.”

Play-Off 2
Over Play-Off 2 is Dury echter een pak minder enthousiast. “Daartegenover is play-off 2 ronduit dramatisch. Iedereen weet dat, maar het wordt alleen maar erger. Clubs als Zulte ­Waregem willen investeren om erbij te zijn, maar als dat niet lukt, blijft de return achterwege.”

“Dan is je seizoen in maart voorbij en blijven enkel de trouwe fans op post”, vervolgt Dury. “Zeker door de opmars van Antwerp wordt het stééds moeilijker om bij die eerste zes te ­komen. De kloof wordt groter... en dus is dit systeem voor de kleine clubs hoe langer hoe minder interessant.”

“De vaste Play-Off 1-clubs kunnen een slechte ­seizoensstart goedmaken door te investeren tijdens de winter­mercato. En hoeveel keer slaagde de winnaar van Play-Off 2 erin ­Europees voetbal af te dwingen? Tegenwoordig moet je die kruisfinale ook nog eens op verplaatsing spelen, zoals wij in Genk twee jaar geleden”, aldus Dury.