Competitieformule met 18 clubs zonder Play-Offs: “De enige oplossing”

Competitieformule met 18 clubs zonder Play-Offs: “De enige oplossing”

13-05-2020 16:27
64

Er wordt druk gedebatteerd over de Jupiler Pro League van volgend seizoen. Ook Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine mengt zich in de discussie en pleit voor een competitieformat van 18 clubs zonder Play-Offs.

Er worden verschillende formats voorgesteld. “Is er bij al die ideeën eigenlijk al eens gedacht aan de belasting van voetballers? Een competitieformule met achttien clubs en zonder Play-Offs lijkt in de gegeven omstandigheden de enige oplossing. Dat zijn 34 wedstrijden, net voor het WK.”

“Met nog meer matchen dreigen voetballers helemaal opgejaagd te worden als een stuk wild”, gaat Sys verder. “Terwijl er in medische kringen al lang een strijd wordt gevoerd om de belasting van spelers te verminderen. Die is de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld.”

“Die belasting zal volgend seizoen hoe dan ook alleen maar hoger worden. Tussen het einde van de competitie en het begin van het EK lagen er nu net geen drie weken. Hoe zal dat straks zijn, bijvoorbeeld ook in landen als Duitsland waar ze tot eind juni voetballen en op een bepaald moment toch weer moeten herbeginnen?”

Blessures
Sys vreest veel blessureleed. “De voetbalcampagne 2020/2021 lijkt die van de blessures te gaan worden. Er zal wat dat betreft ook veel kordaatheid van scheidsrechters worden verlangd. Michel D'Hooghe noemde arbiters ooit de eerste geneesheer op het veld. Omdat hij zo belangrijk is voor de preventie van blessures.”