Ziedend Virton haalt sloophamer boven na weigering licentie: 'Zinloos of illegaal'

Ziedend Virton haalt sloophamer boven na weigering licentie: 'Zinloos of illegaal'

12-05-2020 15:44 Laatste update: 16:02
19

Excelsior Virton reageert als door een wesp gestoken op de uitspraak van het BAS. Die besliste eerder op woensdag, in navolging van de Licentiecommissie, om de club uit Eerste Klasse B geen licentie te verschaffen voor profvoetbal. De Luxemburgers reageren furies op dat verdict.

Op de eigen website spreekt Virton schande over de uitspraak van het BAS. Volgens de club is die om twee redenen ongeldig. Eerst en vooral zou één van de elementen uit het dossier een openstaande schuld van 13.000 euro aan het inmiddels failliete Sporting Lokeren zijn. De curator van dienst bij de Waaslanders had die schuld echter zelf niet eens teruggevraagd, beweert Virton.

Ten tweede vindt de club het niet eerlijk dat het BAS (en eerder de Licentiecommissie) geen rekening heeft gehouden met de actuele situatie omtrent het coronavirus. De wekenlange quarantaine heeft er immers voor gezorgd dat verschillende sponsors hun engagement op de lange baan schoven. Daar maakte het BAS een kwalijk punt van, terwijl Virton 'perfect gezond is'.

Aanval op de KBVB
Virton neemt dan ook de wapens op om zich te verdedigen tegen de volgens hen onrechtmatige beslissing. 'Vanwege ongekende redenen, ofwel zinloos, ofwel onwettig, eigen de KBVB zich het recht toe om een gezonde, groeiende onderneming op virtueel failliet te plaatsen. Daarin wordt het blind gevolgd door het BAS', klinkt het scherp.

Virton zal een drievoudige actie ondernemen, kondigt het aan. Ten eerste dient het een verzoek om voorwaardelijke maatregelen in bij de Belgische Mededingingsautoriteit. Ten tweede eist het bij de rechtbank in Brussel de nietigverklaring van het vonnis van het BAS, net op basis van die regels rond concurrentie. Tot slot dient Virton een schadeclaim in tegen de KBVB, die de kosten van de voorbije weken zou moeten vergoeden. In totaal gaat het om 'tien tot vijftien miljoen euro'.