Voor 25 clubs met een licentie voor Belgisch profvoetbal is het vrijdag D-Day

Voor 25 clubs met een licentie voor Belgisch profvoetbal is het vrijdag D-Day

12-05-2020 14:15 Laatste update: 13-05-2020 12:00
69

Zelden keek de Belgische voetbalwereld zo reikhalzend uit naar een Algemene Vergadering van de Pro League. Deze vrijdag, 15 mei, zou er een akkoord moeten komen over de competitieformule voor volgend jaar. In totaal dromen 25 clubs met een proflicentie van het allerhoogste. Voetbalprimeur.be zet hen én de mogelijke reeksindelingen op een rijtje.

De Algemene Vergadering van de Pro League werd al enkele keren uitgesteld, aangezien men moest wachten op een definitieve beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. Daarnaast speelde echter nog een tweede factor: de uitspraken van het BAS in de vele licentiedossiers. Die zijn nu allemaal afgerond. 25 Belgische clubs hebben een licentie gekregen voor profvoetbal in ons land. Dat kan in Eerste Klasse A of B zijn: de licentievoorwaarden maken geen onderscheid.

Een overzicht van de 25 clubs met een licentie:
Eerste Klasse A: Anderlecht, Antwerp, Cercle Brugge, Charleroi, Club Brugge, Eupen, AA Gent, KRC Genk, KV Kortrijk, KV Mechelen, Moeskroen, KV Oostende, Standard*, STVV, Waasland-Beveren, Zulte Waregem
Eerste Klasse B: Beerschot, OH Leuven, Lommel*, Union Saint-Gilloise, Westerlo
Eerste Amateurklasse: Deinze MSK, Seraing*, RWDM Brussels en Lierse Kempenzonen*

* = na tussenkomst van het BAS

Twee clubs uit Eerste Klasse B werden door het BAS (en de licentiecommissie) teruggezet naar het amateurvoetbal: KSV Roeselare en Excelsior Virton. Zij konden onvoldoende financiële middelen voorleggen om een gerust bestaan in het profvoetbal te garanderen. Voor Sporting Lokeren was het verdict nog erger: de Wase traditieclub moest het faillissement aanvragen.

Wat nu?
Zo blijven er dus 25 Belgische profclubs over. Nu het competitieformat deze vrijdag mogelijk op de schop gaat, heeft elk van die 25 clubs wel perspectief om ergens naar uit te kijken. De voorbije weken werden scenario's met zestien, achttien of zelfs twintig ploegen in de hoogste reeks gelanceerd. VoetbalPrimeur.be vat de belangrijkste kanshebbers even samen.

  • Eerste Klasse A met zestien ploegen (al dan niet met Play-Offs): De zestien ploegen die nu deel uitmaken van 1A, blijven behouden. Enkel Waasland-Beveren is een vraagteken. Als de fusieclub moet degraderen, zou K. Beerschot V.A. of Oud-Heverlee Leuven haar plaats moeten innemen, aangezien zij de promotiefinale in 1B afwerkten. 1B zou dan bestaan uit Waasland-Beveren, de verliezer van Beerschot-OHL, de drie overige clubs uit 1B en drie clubs uit Eerste Amateurklasse. Op basis van het klassement zijn dat Deinze, Seraing en RWDM Brussels.
  • Eerste Klasse A met achttien ploegen (al dan niet met Play-Offs): De zestien huidige ploegen uit 1A worden aangevuld met Beerschot en OHL. Zo blijven er drie clubs over in 1B. Zij worden aangevuld met clubs uit Eerste Amateur. Hoeveel hangt af van het format.
  • Eerste Klasse A met twintig ploegen (al dan niet met Play-Offs): De zestien huidige ploegen uit 1A worden aangevuld met Beerschot en OHL én nog eens twee andere clubs uit 1B. Westerlo lijkt dan de grootste kanshebber, aangezien die club het totaalklassement won. Wie de andere kandidaat wordt, is onvoorspelbaar. Zo blijft er slechts één club over in 1B. Ofwel wordt die competitie opgedoekt, ofwel wordt 1B aangevuld met clubs uit Eerste Amateur én enkele beloftenteams van de Belgische topclubs.