Ook Genk stelt eisen: 'Met achttien én Play-Offs, zonder deal Club geen kampioen'

Ook Genk stelt eisen: 'Met achttien én Play-Offs, zonder deal Club geen kampioen'

11-05-2020 20:00 Laatste update: 20:27
177

Na Club Brugge en Standard Luik is ook KRC Genk in de pen gekropen om haar visie op de nabije toekomst van het Belgische voetbal aan de wereld te delen. De Pro League lichtte al een tipje van de sluier op van de planning op de Algemene Vergadering, die nu vrijdag gepland staat.

Net zoals Club Brugge ziet ook Genk een uitbreiding naar achttien ploegen in Eerste Klasse A helemaal zitten, kon Het Laatste Nieuws uitvlooien. Tijdelijk, wel te verstaan, want vanaf het seizoen 2021-2022 willen de Limburgers weer terug naar de huidige formule. Wél belangrijk: ondanks de uitbreiding mikt Genk nog steeds op Play-Offs in de lente van volgend jaar.

De kampioen van 2019 heeft twee Play-Off-rondes voor ogen. De top-vier zou strijden om de titel en de belangrijkste Europese plaatsten, terwijl nummers vijf tot en met acht onderling nog een laatste ticket krijgen om voor te spelen. Zo'n format zou de agenda weer flink overladen. Daarom heeft Genk nu al een noodplan klaar: als er te weinig tijd zou zijn voor de Play-Offs, telt de stand na de reguliere fase als definitief klassement.

Huidige seizoen voor niets?
Nog een opvallend voorstel van Genk: als er vrijdag geen akkoord gevonden wordt binnen de Pro League, stuurt de club aan op een nietigverklaring van dit seizoen. Dat zou betekenen dat alle resultaten vervallen, waardoor Club Brugge zich geen kampioen mag noemen en er ook geen degradant wordt aangeduid. De Europese tickets zouden dan verdeeld worden op basis van de stand na 29 speeldagen.

Die voorwaarde zal ongetwijfeld heel wat clubs tegen de borst stuiten. Niet alleen Club Brugge, maar ook K. Beerschot V.A. en Oud-Heverlee Leuven bijvoorbeeld. Zij maken beiden nog kans op promotie naar Eerste Klasse A. Bij een nietigverklaring zou dat onmogelijk zijn. Beerschot en OHL zouden die beslissing wel juridisch kunnen aanvechten. Overigens vindt Genk wel nog dat de bekerfinale gespeeld kan worden.