Bundesliga weer van start: 'Duitsland wilde virus elimineren, wij reduceren'

Bundesliga weer van start: 'Duitsland wilde virus elimineren, wij reduceren'

07-05-2020 17:30
1

Eupen ligt niet ver van de Duitse grens, maar waar de ene club is uitgespeeld hervat de ander binnenkort het seizoen in de Bundesliga. Volgens viroloog Ab Osterhaus hebben de Duitsers het beter voor elkaar in de coronacrisis.

"Duitsland wilde het virus vanaf het begin af aan elimineren, wij (Nederland en België) reduceren", zegt de Nederlandse expert tegen De Telegraaf. Zo waren de regels bij de oosterburen veel strikter en konden er boetes van 25.000 euro worden uitgedeeld. Ook werden al snel veel Duitsers getest, zodat ze in quarantaine konden bij een positieve test. Duitsland geeft veel geld uit aan gezondheidszorg en telt veel ic-bedden.

"Je zou kunnen zeggen dat ze het beter voor elkaar hebben", stelt Osterhaus. "Daarom kunnen ze in Duitsland een andere risicoanalyse maken dan wij. Ik heb begrepen dat alle voetballers uit de Bundesliga voor de hervatting van het seizoen eerst in quarantaine gaan en dat ze de komende maanden heel intensief getest worden. Zo minimaliseer je inderdaad het gevaar dat ze besmet worden."

Toch is er altijd een risico, stelt Osterhaus. "Er kan nog altijd een positieve test uitrollen als ze straks al aan de laatste wedstrijden van het seizoen zijn begonnen. Dan zou het kunnen dat je misschien wel een heel team in quarantaine moet plaatsen."