KNVB niet blij met mededeling over vaccin: 'Kwam als een totale verrassing'

KNVB niet blij met mededeling over vaccin: 'Kwam als een totale verrassing'

07-05-2020 13:07
2

De KNVB is niet blij met de brief die minister Hugo de Jonge naar het kabinet heeft gestuurd. Daarin staat dat massale publieksevenementen pas kunnen plaatsvinden als er een vaccin is gevonden tegen het coronavirus.

Dat kan volgens De Jong nog zeker een jaar duren. Daardoor lijken de stadions voorlopig leeg te blijven in Nederland. De KNVB noemt de brief van De Jong 'geen prettige verrassing'. "We praten momenteel juist met de overheid over het in fases opstarten van het topvoetbal om samen te bezien wat nog wel kan in deze tijd", laat een woordvoerder weten aan het Algemeen Dagblad.

"Het organiseren van wedstrijden met publiek is een specialisme en specifieke voorzorgsmaatregelen op het gebied van hygiëne en crowd management dragen bij aan een veilige en verantwoorde manier waarop dit wél eerder zou kunnen", vervolgt de bond. "Daarbij kijken we tevens nauwlettend naar wat de clubs in het buitenland doen op dit vlak. De ontwikkelingen gaan snel, daarom lijkt ons hetgeen is gemeld in deze fase nogal voorbarig."

De KNVB weet hoe groot de klap voor het Nederlandse voetbal gaat zijn als er geen publiek welkom is voor zo'n lange periode. "We zouden het verschrikkelijk vinden als er lang niet voor publiek gevoetbald kan worden", zegt de woordvoerder. "Bovendien zou het voor de bedrijfstak betaald voetbal opnieuw een hele zware financiële klap betekenen. Hierover zijn we ook in gesprek met de overheid, juist omdat Nederlandse clubs bovengemiddeld afhankelijk van inkomsten uit stadionbezoeken zijn. Vandaar dat de melding van vanochtend als een totale verrassing kwam."