Premier Wilmès schept duidelijkheid: geen voetbal tot en met 31 juli in België

Premier Wilmès schept duidelijkheid: geen voetbal tot en met 31 juli in België

06-05-2020 14:49 Laatste update: 16:10
30

Het hoge woord is eruit. In België zal er tot en met 31 juli niet meer gevoetbald worden. Dat bleek woensdag uit de woorden van premier Sophie Wilmès tijdens de persconferentie van de Veiligheidsraad.

Wilmes gaf woensdag een persconferentie over hoe het nu verder moet met België tijdens de coronacrisis. De premier stelde enkele versoepelingen voor en had het ook over sportwedstrijden in België. Die zijn niet toegestaan tot en met 31 juli 2020. Er kan dus hoogstwaarschijnlijk een streep over de huidige competitie getrokken worden. 

Na enkele uren vergadering binnen de Nationale Veiligheidsraad werd een consensus gevonden: alle beroeps- en amateursporten zijn tot en met het einde van juli geannuleerd. Dat betekent dat dus ook op lager niveau geen competities georganiseerd mogen worden. Of dat betekent dat dat vanaf 1 augustus wel terug zal mogen, is niet duidelijk.

Op wanneer de groepstrainingen of wedstrijden hervat worden, ging Wilmès immers niet dieper in. Dat zal de Veiligheidsraad later nog bekijken. Hoe dan ook lijkt deze beslissing het einde te betekenen van de Jupiler Pro League en de Proximus League 2019-2020, al zal de Algemene Vergadering van de Pro League daar op 15 mei een definitief oordeel over moeten vellen.

Eerder had de UEFA aangekondigd dat het de nationale competities liefst voor 3 augustus beëindigd zag worden. Dat bracht Peter Vandenbempt tot een opvallend idee. Hij liet zich ontvallen dat het dus eventueel een optie zou zijn om de promotiematchen en de 30e speeldag van Eerste Klasse A nog in het eerste weekend van augustus te spelen. Op die manier zou de discussie over promotie en degradatie alvast verholpen zijn.