Spaanse bond accepteert verzoek: Baskische bekerfinale alleen mét supporters

Spaanse bond accepteert verzoek: Baskische bekerfinale alleen mét supporters

04-05-2020 22:03
4

De Spaanse voetbalbond honoreert een verzoek van Real Sociedad en Athletic Bilbao om de finale van de Copa del Rey enkel te spelen als dat met publiek kan. Het besluit moet vrijdag tijdens een algemene ledenvergadering nog wel worden bekrachtigd.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Spaanse bekerfinale tussen twee Baskische ploegen gaat. De clubs uit San Sebastián en Bilbao willen er dan ook een feestje voor de fans van maken en alleen met publiek spelen. Door het uitstellen van de eindstrijd lopen Real Sociedad en Athletic wel het risico dat de winnaar geen ticket voor de Europa League krijgt.

De Spaanse bond moet de lijst van deelnemers voor de Europese toernooien namelijk voor 3 augustus inleveren bij de UEFA. Aangezien de komende maanden waarschijnlijk in lege stadions wordt gespeeld, is de kans groot dat de finale pas volgend kalenderjaar wordt afgewerkt.

Vooral voor Athletic heeft dat consequenties. Die club staat tiende in de Primera División en dreigt naast Europees voetbal te grijpen. Nummer vier Sociedad stevent met Adnan Januzaj af op deelname aan de Champions League.

De eindstrijd van het bekertoernooi zou aanvankelijk op 18 april in Sevilla worden gespeeld. Vanwege het coronavirus werd het Baskische onderonsje al uitgesteld. Overigens maakte La Liga maandag bekend dat er een plan is om in juni de competitie te hervatten.