'Twee derde van voetbalfans bang op besmetting en keert niet terug naar stadion'

'Twee derde van voetbalfans bang op besmetting en keert niet terug naar stadion'

02-05-2020 13:00
27

Twee derde van de voetbalfans ziet een terugkeer naar het stadion momenteel niet zitten. Dat blijkt uit een grootschalige corona-enquête van het Belang van Limburg. Voor bijna drie op vier hoeft de competitie zelfs niet worden afgemaakt achter gesloten deuren.

De toekomst van het huidig voetbalseizoen is hoogst onzeker in de meeste Europese landen. In Nederland en Frankrijk maakten ze inmiddels een einde aan de competitie, laar ik België blijft die beslissing vooralsnog uit. Voor de meerderheid van de fans moet er echter niet meer worden door gevoetbald.

Zo gaf 62% van de bijna 1800 ondervraagden aan dat hij niet terug naar het stadion zou gaan als dat opnieuw werd toegestaan, ook als de coronacrisis voorbij is. Nog eens vijf procent meer beweerde bang te zijn om als supporter geïnfecteerd te geraken met het coronavirus. Volgens viroloog Mark Van Ranst is dat absoluut geen verrassing. "Ik kan alleen maar zeggen dat de bezorgdheid terecht is."

Ook voor voetbal zonder fans zit de meerderheid niet te wachten. Ruim zeventig procent vindt niet dat er opnieuw gevoetbald moet worden achter gesloten deuren. Technisch directeur van Racing Genk Dimitri de Condé begrijpt die reactie. "Fans willen erbij zijn als hun club speelt. Dan willen zij hun rol spelen. Een wedstrijd moeten missen creëert een negatief gevoel", aldus de Condé.