Nederlaag voor Rapinoe en co: rechter wijst claim Amerikaanse vrouwen af

Nederlaag voor Rapinoe en co: rechter wijst claim Amerikaanse vrouwen af

Gepubliceerd: zaterdag 2 mei 2020 om 12:33za 02-05-2020 om 12:33

De Amerikaanse voetbalsters hebben een gevoelige nederlaag geleden in hun strijd om een gelijke behandeling. Een rechter in Los Angeles verwierp de claim dat de regerend wereldkampioen door de Amerikaanse bond USSF slechter wordt betaald dan de mannelijke collega's.

De speelsters van de Verenigde Staten meenden op basis van de zogeheten Equal Pay Act recht te hebben op meer geld. Ze eisten een schadevergoeding van omgerekend bijna 60 miljoen euro, maar vingen dus bot. De rechter stelde zelfs vast dat de vrouwen in de periode tussen 2015 en 2019 per wedstrijd 200 duizend euro verdienden, tegenover 190 duizend voor de mannen.

In totaal kregen de vrouwen in die periode 22 miljoen euro uitgekeerd door de USSF, de mannen 16,7 miljoen. Dat er toch nog verschillen zijn met de mannen, komt door gemaakte afspraken, niet door discriminatie vanuit de bond, zo oordeelde de rechter. Zo kozen de speelsters voor hogere gegarandeerde inkomsten in plaats van prestatiebonussen. 

De Amerikaanse vrouwen laten het er niet bij zitten en kondigden al aan in beroep te gaan. Op enkele andere punten kregen zij overigens wél gelijk. Volgens de rechtbank worden ze niet gelijk behandeld op het gebied van (vlieg)reizen, hotelaccommodaties en medische en trainingsfaciliteiten. Die zaken komen volgende maand aan bod bij de rechter.

USSF-baas Carlos Cordeiro stapte eerder dit jaar nog op, nadat een verklaring van de bond voor veel kritiek had gezorgd. Daarin stond onder meer dat de mannen meer geld verdienden, omdat zij te maken hebben met 'een grotere verantwoordelijkheid' en 'een hoger vaardigheidsniveau gebaseerd op snelheid en kracht'.

Megan Rapinoe betitelde die verklaring als 'schaamteloze vrouwenhaat en seksisme'. Ook nu laat de aanvoerster zich horen via Twitter.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws