PEC Zwolle volgt voorbeeld Anderlecht en wil Europese gelden verdelen

PEC Zwolle volgt voorbeeld Anderlecht en wil Europese gelden verdelen

25-04-2020 20:40
7

PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser denkt dat de Eredivisie tijdens de coronacrisis opnieuw moet nadenken over de verdeling van de tv-gelden. De Nederlandse club verwacht daarnaast een gebaar van de clubs die in Europa mogen uitkomen.

"De clubs die Europees gaan spelen, doen dat eigenlijk op basis van een toevallig besluit van de KNVB, dat voor hen goed uitpakt. En het is allemaal veroorzaakt door die afschuwelijke coronacrisis", vertelt Visser in Klaar Wakker op Radio Oost. "Daarom denk ik dat ze serieus na moeten denken om substantiële delen van Europese gelden te verdelen over de andere clubs."

"Ik denk dat alle clubs het moeilijk hebben, dus ik denk ook dat alle clubs daar een deel van moeten hebben", vervolgt de preses van PEC, dat het seizoen als nummer vijftien besluit. "En de clubs die de grootste teleurstellingen hebben gekregen, zoals FC Utrecht, SC Cambuur en De Graafschap, zouden daar wat extra centjes uit moeten hebben."

Herverdeling TV-gelden
Vissers vindt sowieso dat er te weinig geld naar de kleinere clubs gaat. "De verdeling van bijvoorbeeld de tv-gelden staat zo volstrekt op zijn kop dat het voor kleinere clubs wel heel erg ingewikkeld wordt om überhaupt competitie te kunnen laten plaatsvinden tegen de grotere clubs. En dat is een onderwerp dat door de besluitvorming van gisteren een beetje wordt ondergesneeuwd."

Ook in België was er onlangs nog een soortgelijke oproep. Zo vroeg Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt om een deel van de Europese inkomsten van de komende drie seizoen door te storten naar de kleinere clubs. Onder andere Club Brugge en KAA Gent gingen daar echter niet mee akkoord.