Bijna kampioen volledig genekt: De grootste schande uit de Nederlandse sport

Bijna kampioen volledig genekt: "De grootste schande uit de Nederlandse sport"

25-04-2020 12:05 Laatste update: 16:15
16

Bij SC Cambuur zit men in zak en as. De ploeg uit Leeuwaarden zag zichzelf al in de Eredivisie, maar toen gooiden het coronavirus en de Nederlandse voetbalbond roet in het eten.

In Nederland ligt net zoals in België de competitie stil na het uitbreken van de coronacrisis. Ondertussen is bij onze buren al beslist wat er gaat gebeuren met de Eredivisie. Er is geen kampioen, maar men kijkt wel naar de eindstand om de Europese plaatsen uit te delen. Lijstaanvoerder Ajax krijgt daardoor bijvoorbeeld het beste Champions League-ticket, maar mag zich dus geen kampioen noemen.

Geen promotie
Nog in Nederland beslist de Nederlandse voetbalbond dat er geen enkele ploeg mag zakken. Dat is geweldig nieuws voor ADO Den Haag en RKC Waalwijk. De nummer zeventien en achttien in de stand stonden al met 1,5 been in de Keuken Kampioen Divisie, de Nederlandse Tweede Klasse. Volgend jaar mogen ADO en RKC dus gewoon weer tussen de grote jongens spelen. Met nog 8 speeldagen te gaan moest RKC nog 11 punten goedmaken op Fortuna Sittard. Lukte dat, dan moest het alsnog als 16e in de stand Play-Offs spelen om niet te degraderen.

Maar, waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. In dit geval Cambuur. De ploeg uit Leeuwaarden staat na 29 speeldagen ruim aan kop in de Keuken Kampioen Divisie. Het telt 4 punten voorsprong op De Graafschap. Dan is er kloof van 11 punten met FC Volendam met nog 9 matchen te gaan. De eerste twee ploegen van de Nederlandse Tweede Klasse promoveren rechtstreeks, maar dus niet dit jaar. De KNVB besliste immers dat geen enkele ploeg van Tweede naar Eerste Klasse mag stijgen.

Bij Cambuur is de verslagenheid groot. Trainer Henk de Jong noemt de beslissing dat er geen ploeg mag promoveren de grootste schande uit het Nederlandse voetbal. Cambuur overweegt ondertussen om stappen te ondernemen. Ook De Graafschap beraadt zich om naar de rechter te stappen.