Lombaerts: Spurten van 50 meter, draaien, optrekken ... Ik kon niet meer mee

Lombaerts: "Spurten van 50 meter, draaien, optrekken ... Ik kon niet meer mee"

25-04-2020 11:10
42

Haast geruisloos is Nicolas Lombaerts in voetbalpensioen gegaan. Na een seizoen bij de B-ploeg van KV Oostende verzeilde de gewezen Rode Duivel haast helemaal in anonimiteit. Dat het voetballeven achter de rug is, is vooral een opluchting voor het lichaam, klinkt het.

De 35-jarige Lombaerts is fysiek helemaal op, geeft hij aan. "Op het einde kon ik gewoon niet meer mee met die jonge gasten", verwijst hij bij Sportwereld naar zijn maanden bij de beloften van KVO. "Spurten van 50 meter, draaien en weer optrekken, dat lukte niet meer. Te oud en te weinig trainen, zeker?"

Bovendien leefde Lombaerts op het einde ook niet meer honderd procent als prof. "Uitgaan doe ik niet, maar we gingen weleens bij vrienden eten", vertelt hij. "En dan bleven we eens hangen. Gelukkig trainden ze op zondag niet hard omdat de beloften op maandag spelen. Fysiek ging het zienderogen achteruit. Mentaal had ik er begin dit seizoen een streep onder getrokken."

Kapotte knieën
Door het fysieke verval viel het einde van zijn profcarrière niet al té zwaar. "Bwa, laten we zeggen dat mijn linkerknie het makkelijker maakte om de knop om te draaien", geeft Lombaerts toe. "Als ik er echt voor leefde, zoals ik de eerste twee jaar bij KV Oostende verplicht was te doen, dan ging het nog. Weliswaar moest ik veel rusten en nam ik een ontstekingsremmer voor elke match. Die knie was nooit meer hetzelfde sinds 2008 en de match tegen Villarreal", verwijst Lombaerts naar de Europa League-match waarin hij zijn kruisbanden én zijn menicus afscheurde.

"Dat was het dieptepuntvan mijn carrière", aldus de linkspoot, die zo onder meer de EL-finale en de Olympische Spelen door de neus geboord zag. "Nu goed, het heeft me nooit belet om ermee te kunnen voetballen. Ik miste nooit een training door die knie. Maar als we trainden vlak nadat we het vliegtuig hadden genomen, dan voelde ik die knie wel. Dat zal voor de rest van mijn dagen zo zijn. Ga ik lopen, dan voel ik dat. Ik kan die knie niet meer buigen zoals een normale mens. Mijn andere knie, waarvan ik ook kruisbanden en meniscus scheurde, trouwens ook niet", besluit Lombaerts.