Geen Vanhamel, geen probleem: de alternatieven voor Anderlecht onder de lat

Geen Vanhamel, geen probleem: de alternatieven voor Anderlecht onder de lat

21-04-2020 17:36 Laatste update: 22-04-2020 17:46
27

RSC Anderlecht is op zoek naar een nieuwe doelman. Paars-wit wilde Mike Vanhamel, maar die verkoos om zijn contract bij Beerschot te verlengen. Anderlecht moet dus op zoek naar een alternatief. VoetbalPrimeur.be helpt een handje.

Dat Vanhamel niet naar het Lotto Park trekt, hoeft niet te verbazen. Op het Kiel is de doelman immers de eerste keuze. Terwijl Anderlecht eerder iemand zoekt die zin heeft om de tweede viool te spelen. Sportief wil Anderlecht immers doorgaan met Hendrik Van Crombrugge. Financieel kan Anderlecht overstag gaan bij een geweldig bod. Daar wringt ook het schoentje in de zoektocht bij Anderlecht. Anderlecht heeft iemand nodig die goed genoeg is als eerste keuze, maar zich kan neerleggen met een bijrol. Verder mag de nieuwe doelman in kwestie ook niet te veel kosten. Het maakt de zoektocht enkel moeilijker.

De huidige situatie
Met Van Crombrugge heeft Anderlecht een klasbak in huis. Samen met Vincent Kompany en Yari Verschaeren is de doelman eigenlijk de enige die zeker is van zijn plaats voor volgend seizoen als hij blijft. Anderlecht moet op zoek naar een nieuwe doelman omdat het geduld van Davy Roef en Thomas Didillon echt op is en Frank Boeckx zijn handschoenen aan de haak hangt.

Geen jeugdspeler klaar
Bij de U21 stond de laatste weken voor de coronacrisis Rik Vercauteren onder de lat. In 2016 plukte Anderlecht hem als 15-jarige weg bij Waasland-Beveren. In december 2019 haalde hij voor het eerst de wedstrijdkern van het A-elftal, maar in Brussel lijkt hem geen grote toekomst te wachten. Een nieuwe Mile Svilar of Roef zit er bij Anderlecht ook niet meteen aan te komen. De club moet het dus elders gaan zoeken.

Weinig alternatieven in België
In de Jupiler Pro League loopt het contract van heel wat doelmannen af. Toch lijkt er niemand de ideale oplossing voor Anderlecht. Het verleden van Sinan Bolat is niet echt handig. De 39-jarige Nicolas Penneteau speelde dit seizoen alles bij Charleroi, maar het is niet zeker of hij nog een jaar doorgaat. William Dutoit (KV Oostende), Bram Castro (KV Mechelen) en Jens Teunckens (Antwerp) lopen ook uit hun contract, maar zitten net onder het niveau dat Anderlecht zoekt.

Nog een Jupiler Pro League-keeper, die uit zijn contract loopt, is Sébastien Bruzzese. In het verleden versleet hij al vier seizoenen zijn broek op de Anderlecht-bank. Hij kent het huis en is het gewoon om tweede viool te spelen. Een andere speler met een Anderlecht-verleden is Silvio Proto. Zijn terugkeer naar Brussel lijkt een utopie. De Italo-Belg 'speelt' eindelijk in de competitie van zijn dromen en zijn relatie met Marc Coucke is sinds zijn vertrek bij KV Oostende ook niet meer optimaal. Schrappen die naam.

We houden maar één iemand over in de Jupiler Pro League, Jean Butez. De 24-jarige Fransman staat al enkele jaren op heel wat lijstjes. Het niveau van Moeskroen is hij al ontgroeid. Het is tijd voor de stap hogerop. Nu het gedaan is met Lokeren is Davino Verhulst alvast gratis op te pikken. 

In het buitenland zijn er meerdere opties te vinden. VoetbalPrimeur.be zet ze op een rij.

Michel Vorm – 36 jaar – Tottenham – 800.000 euro
Is het gewoon om de bank warm te houden. Is bij Tottenham graag gezien als doublure van Hugo Lloris. Zijn contract in Londen loopt af en Tottenham heeft al laten weten niet meer met hem verder te gaan.

Warner Hahn – 27 jaar – sc Heerenveen – 1.200.000 euro
Kreeg een deel van zijn jeugdopleiding bij Ajax, maar brak ondanks het nodige talent niet door in Amsterdam. Kwam via Dordrecht bij Feyenoord terecht. Kon daar ook geen basisplaats veroveren, maar is nu al twee seizoenen de vaste man bij Heerenveen. Zijn contract loopt deze zomer in Heerenveen af. Is momenteel wel out met een knieblessure.

Timon Wellenreuther – 24 jaar – Willem II – 1 miljoen euro
De Duitser is een kind van Karlsruhe. Maakte bij Schalke 04 zijn debuut in de Bundesliga en in de Champions League. Koos in 2017 eieren voor zijn geld en trok naar Willem II. Is eigenlijk te goed voor die club. Haalde met Willem II vorig seizoen de finale van de Nederlandse beker. Was de held in de halve finale tegen AZ door drie strafschoppen te stoppen tijdens de strafschoppenreeks. Is perfect tweebenig.

Vladan Kovacevic – 22 jaar –  FK Sarajevo – 900.000 euro
Groot keeperstalent uit Bosnië. Is tevens de duurste speler van de Bosnische Prelijer Liga. Won op zijn 22e als een landstitel en een nationale beker. Droomde als kind al om doelman te worden op het hoogste niveau net zoals zijn idool Edwin van der Sar.

Renato Solís – 22 jaar – Sporting Cristal Lima – 350.000 euro
De 22-jarige doelman staat al 4 jaar op de loonlijst van Sporting Cristal Lima. In Peru staat de doelman te boek als een groot talent. Verwacht wordt dat hij snel een oproep krijgt voor de nationale ploeg. Bij de U23 van Peru heeft Solis zijn minuten al gemaakt.

Ivor Pandur – 20 jaar – HNK Rijeka – 250.000 euro
Jonge Kroatische doelmannen zijn altijd in trek. Dat is bij Pandur niet anders. In eigen land wordt de doelman gelinkt al aan Liverpool en Manchester City. Nu ook Ethan Horvath werd aan de Europese top gelinkt en kwam uiteindelijk naar Club Brugge.

Ivan Nevistić – 21 jaar – HNK Rijeka/NK Varazdin – 450.000 euro
Bij HNK Rijeka vinden we niet één maar twee kandidaten voor Anderlecht. De Kroatische club heeft immers ook nog Nevistic op de loonlijst staan, maar laat hem dit seizoen ervaring opdoen bij NK Varazdin. Daar moest hij dit seizoen tegen de degradatie vechten. Een betere leerschool voor een doelman is er niet.

Nico Mantl – 20 jaar – SpVgg Unterhaching – 450.000 euro
Een nieuwkomer hoeft niet in Eerste Klasse van een land te spelen. Het hoeft niet zelfs Tweede Klasse te zijn. Mantl speelt namelijk in de 3e Bundesliga. Met zijn 1m93 staat er een imposante figuur tussen de palen. Dat is ook de Duitse bondscoach van de U20 opgevallen. In 26 competitieduels hield hij de voorbije maanden 10 keer de 0.