Van Qatar tot Wit-Rusland: Belgische voetballers in exotische oorden (2/2)

Van Qatar tot Wit-Rusland: Belgische voetballers in exotische oorden (2/2)

19-04-2020 13:15 Laatste update: 19-04-2020 13:15
0

Onze Belgische voetbalsterren zijn een uitstekend exportproduct, week na week schitteren ze in buitenlandse topcompetities. Er zijn echter ook een heleboel mindere goden die ons land vertegenwoordigen in het buitenlandse voetbal. Om ervoor zorgen dat zij niet in de vergeetput raken, beoordeelt Voetbalprimeur ook hun buitenlandsavontuur! Van Qatar tot Wit-Rusland, Belgische voetballers vind je overal.

*Omdat niet alle competities zich in dezelfde fase bevinden, worden de statistieken en prestaties van de speler gedurende de hele periode bij de club in overweging genomen. 

Vandaag deel 2/2: De Belgen in Bulgarije, Denemarken, Israël, Noorwegen, Schotland, Wit-Rusland, Qatar en Zweden.

Grootste onderscheiding 👨‍🎓

Junior Edmilson is met voorsprong de meest talentvolle leerling uit de klas, dat vertaald zich ook in uitstekende cijfers. Jammer dat hij de rijkelijk belegde Qatarese boterhammen verkoos boven sportieve glorie in Europa, het wil echter niet zeggen dat hij zijn kwaliteiten is verloren. De Stars League mag dan wel een heel stuk onder zijn niveau liggen, Edmilson presteert wekelijks en kan nog steeds op Europese interesse rekenen. Onze landgenoot voelt zich ook kiplekker in het zonnige Doha, zijn overstap heeft hij zich nog niet beklaagd.  

Junior Edmilson: 2 seizoenen, 48 wedstrijden, 11 goals, 9 assists

Grote onderscheiding 👨‍🏫

Wie ook weet te schitteren in het buitenland is Marvin Peersman. In een ver verleden nog spelend voor Antwerp, via een Nederlandse omweg uiteindelijk bij het Israëlische Hapoel Tel Aviv uitgekomen. Peersman wist zich bij de traditieclub op te werken tot een betrouwbare linksback, en speelt er zo goed als alles. Met een aflopend contract wekt hij mogelijk nog interesse op uit de Jupiler Pro League.

Marvin Peersman: 2,5 seizoenen, 76 wedstrijden, 6 assists, 35 clean sheets

Onderscheiding 👨‍⚖️

Ook twee oude bekenden uit de Jupiler Pro League blikken tevreden terug op hun buitenlands avontuur. Tortol Lumanza speelde in het verleden nog voor Standard, STVV en Waasland-Beveren, dezer dagen valt Lumanza te bezichtigen op de Noorse voetbalvelden. De centrale middenvelder is er populair en heeft er ook zelf zijn voetbalgeluk gevonden. Het Noorse leven valt hem zo in de smaak dat hij na een Turks intermezzo prompt terugkeerde bij zijn Noorse liefde.

Ook Stephane Omeonga doet misschien nog een belletje rinkelen. De middenvelder staat al enkele jaren onder contract bij het Italiaanse Genoa maar wordt steevast uitgeleend, in 2019 was Cercle Brugge de gelukkige. Momenteel is Omeonga aan zijn tweede uitleenbeurt toe bij het Schotse Hibernian, de middenvelder is er immens populair. Het geflirt tussen Hibernian en Omeonga zou wel eens kunnen uitdraaien op een trouwfeest, de fans zien hem graag definitief overkomen. In Schotland is hij alvast geslaagd met onderscheiding. 

Tortol Lumanza: 2 seizoenen, 43 wedstrijden, 3 goals, 8 assists

Stephane Omeonga: 1 seizoen, 27 wedstrijden, 1 goal, 2 assists

Voldoening 👨‍💼

We blijven nog wat langer in Schotland want ook Funso Ojo wist er zijn buitenlands voetbalgeluk te vinden. De 28-jarige Antwerpenaar stond enkele maanden aan de kant met een blessure maar wist zich vrijwel meteen weer in de ploeg te knokken bij subtopper Aberdeen. Ondanks de tegenslag kan hij tevreden terugblikken.

Van Schotland weer naar Israël, daar speelt Dries Wuytens wekelijks de volle 90 minuten. Zijn club (Ness Ziona) mag dan wel op de rand van de degradatie staan, Wuytens zelf valt weinig te verwijten. Ook Ahmed Touba kan tevreden terugblikken op zijn Bulgaars avontuur. Touba wordt door Club Brugge uitgeleend aan Beroe Stara Zagora en wist zich er als centrale verdediger staande te houden. Op een terugkeer bij Club moet hij niet rekenen, wie weet zit er wel een verlengd avontuur in Bulgarije in.

Danilo was tot voor kort een nobele onbekende, het coronavirus wakkerde de aandacht echter stevig aan. De reden? Danilo speelt bij Dinamo Minsk in Wit-Rusland, de enigste nog lopende voetbalcompetitie in Europa. De 30-jarige aanvallende middenvelder heeft wel al wat watertjes doorzwommen in het buitenland, eerder was hij al aan de slag in Rusland, Oekraïne en Turkije. Ook in Wit-Rusland weet hij zijn voetbalkunsten tentoon te stellen.

Funso Ojo: 1 seizoen, 24 wedstrijden, 0 goals, 0 assists

Dries Wuytens: 1 seizoen, 22 wedstrijden, 3 clean sheets

Ahmed Touba: 1 seizoen, 10 wedstrijden, 5 clean sheets

Danilo: 1,5 seizoenen, 33 wedstrijden, 6 goals, 3 assists

Tweede zit 🤷‍♂️

Helaas zakten er ook een heleboel Belgen door de mand in het buitenland. Zo wist Alex Craninx nog geen basisplaats te veroveren bij het Noorse Molde FK. De 21-jarige doelman die werd opgeleid bij Real Madrid, moet zijn weg nog zien te vinden in het profvoetbal. In Zweden wist Marco Weymans dan weer niet te overtuigen. Weymans komt sporadisch in actie bij Ostersund, op zijn 22ste weegt hij nog te licht voor een basisplaats.

Ook Dion Cools speelt tegenwoordig in Scandinavië, de voormalige Club-speler is er aan het werk bij de Deense topclub FC Midtjylland. Mede door het coronavirus kon hij zijn kwaliteiten nog niet echt laten zien. Ook Elisha Sam wist nog niet te bekoren. De Antwerpse spits probeert door te breken in Bulgarije, verder dan invalbeurten komt hij vooralsnog nog niet.

Boli Bolingoli mag ook nog eens herkansen bij Celtic Glasgow. De linksback begon uitstekend aan het seizoen, met onder andere enkele Europese knalprestaties. Zijn niveau verwaterde echter na een knieblessure die hem een tijdje aan de kant hield. De verwachting is echter dat hij er volgend seizoen weer staat.

Alex Craninx: 2 seizoenen, 25 wedstijden, 9 clean sheets

Marco Weymans: 1,5 seizoenen, 18 wedstrijden, 4 clean sheets

Dion Cools: 0,5 seizoenen, 3 wedstirjden, 3 clean sheets

Elisha Sam: 1 seizoen, 16 wedstrijden, 3 goals, 1 assist

Boli Bolingoli: 1 seizoen, 28 wedstrijden, 4 assists, 11 clean sheets

Gebuisd over de hele lijn

Het meest gevreesde label is voorbehouden voor Christy Manzinga. De spits wist vanuit het Belgische amateurvoetbal de stap te zetten naar het Schotse profvoetbal. Motherwell FC gaf hem de kans, bedanken voor het vertrouwen lukte jammer genoeg niet. Manvina sukkelde een seizoen lang met blessures, het is nog maar de vraag of profvoetbal is weggelegd voor de 25-jarige aanvaller.

Christy Mazinga: 1 seizoen, 7 wedstrijden, 1 goal, 0 assists

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie