Rode Duivels op EK 2021: Kies de flankspelers en middenvelders

Rode Duivels op EK 2021: Kies de flankspelers en middenvelders

18-04-2020 18:04
2

Door de coronacrisis krijgen we deze zomer jammer genoeg geen EK. Dat krijgen we gelukkig wél in de zomer van 2021, wanneer het EK in juni van start gaat. Tegen dan zijn onze Rode Duivels weer een jaartje ouder. Voor welke basiself moet Roberto Martinez dan kiezen? Wij nomineren, jij beslist. Vandaag nemen we het middenveld onder de loep.

We gaan ervan uit dat Martinez ook op het EK weer voor een 3-4-3/3-4-2-1 opstelling zal kiezen. Dat betekent dus een middenveld met twee centrale middenvelders en twee opkomende flanken. Wie zet jij op deze plekken?

Rechtermiddenvelder
Onder Martinez was Thomas Meunier de eerste maanden en jaren steevast de basispion bij de Rode Duivels. De ex-speler van Club Brugge speelde ook wekelijks zijn wedstrijd bij PSG, maar lijkt te gaan vertrekken bij de Franse topclub. Borussia Dortmund wordt genoemd als meest waarschijnlijke bestemming. Zal hij ook daar genoeg speeltijd krijgen voor een basisplek op het EK?

De concurrentie is namelijk niet min voor Meunier. Zo is er Timothy Castagne, die bij Atalanta een belangrijke speler is geworden en mag hopen op een mooie transfer. Leicester City en Napoli zouden alvast interesse tonen. Het zou een stap hogerop betekenen voor Castagne, die stilaan kan concurreren met Meunier.

Ook een potentiële concurrent is Thomas Foket. De verdediger was er de voorbije keren niet bij in de selectie, maar bewijst bij Stade de Reims in de Ligue 1 zeker over heel wat potentieel te beschikken. Inmiddels is Foket 25 jaar oud en groeit hij stilaan naar zijn beste niveau. Is dat genoeg voor een plekje bij de Rode Duivels?

Want ook qua aanstormend talent loopt er nog wat rond bij de Belgen. We hebben onder andere Dion Cools, die incontournable was bij de beloften en nu uitkomt voor FC Midtjylland. Daarnaast loopt er ook nog Alexis Saelemaekers rond, die mogelijk terugkeert naar Anderlecht na een uitleenbeurt aan AC Milan. Keuze genoeg voor Martinez.

Rechtermiddenvelder
Meunier
Castagne
Foket
Cools
Saelemaekers
Iemand anders
 
 
 
 
 
 
Created with PollMaker

Centrale middenvelder, rechts
Voor het centrale middenveld van de Rode Duivels zetten we Kevin De Bruyne niet bij de keuzemogelijkheden. Hem zien we eerder als aanvallende middenvelder en komt in een later artikel naar voren als keuzemogelijkheid.

Daardoor zijn er op het centrale middenveld wel wat andere namen die naar voren geschoven kunnen worden. Eén daarvan is die van Youri Tielemans, waar Roberto Martinez een enorme fan van is. De Spanjaard ziet de middenvelder van Leicester City als de toekomstige patron van de Rode Duivels. In Engeland bewees hij al op een hoog niveau te kunnen spelen. Hij kan nu ook rekenen op interesse van nog betere clubs.

Een andere optie voor Martinez is mogelijk Bryan Heynen. De middenvelder heeft een rotseizoen met Genk achter de rug, waarin hij zwaar geblesseerd raakte. Een EK deze zomer was onmogelijk, maar nu kan Heynen wel profiteren van een later EK. Speelt hij zich in 2021 in de kijker van Martinez?

Ook Mats Rits lijkt zich in de kijker te hebben gespeeld. Bij Club Brugge was hij een nummer zes, maar krijgt hij nu ook kansen op de positie van Ruud Vormer. Dat opent mogelijkheden voor een debuut bij de Rode Duivels. En dan hebben we nog Birger Verstraete, die bij 1. FC Köln een nieuw jaar krijgt om door te groeien.

Centrale middenvelder, rechts
Tielemans
Rits
Heynen
Verstraete
Iemand anders
 
 
 
 
 
 
Created with Poll Maker

Centrale middenvelder, links
Links centraal op het middenveld zoeken we onze controleur bij de Rode Duivels. Dan denken we vooral aan Axel Witsel, die al jaren die rol voor zich heeft opgenomen bij Borussia Dortmund. Daar bewijst hij van Europese topklasse te zijn. Dat kan hij ook in de zomer van 2021 mogelijk nog eens bewijzen.

Want de concurrentie blijft niet stilzitten. Er komt toch wat jong talent aan op de positie van Witsel. Zo hebben we Leander Dendoncker, die bij Wolves wekelijks zijn wedstrijd speelt en als polyvalente verdediger/middenvelder zeker zijn waarde kan betekenen.

Nog iets jonger kijken we naar Albert Sambi-Lokonga, die onder Vincent Kompany is uitgegroeid tot een basispion bij de Rode Duivels. In het buitenland loopt er ook nog Orel Mangala rond, die in de Duitse 2de Bundesliga zeker al zijn waarde bewees bij VfB Stuttgart.

Centrale middenvelder, links
Witsel
Dendoncker
Mangala
Sambi-Lokonga
Iemand anders
 
 
 
 
 
 

Linkermiddenvelder
Op links zaten we jaren met een probleempositie, maar die lijkt toch opgelost geraakt te zijn. Zo verraste Martinez door daar onder andere Yannick Carrasco eerst en dan Thorgan Hazard te zetten. Beide pionnen wisselden op die plek ook goede en minder goede wedstrijden af.

Carrasco heeft na een lange periode in China gekozen voor een terugkeer naar Europa. Momenteel komt hij uit voor Atlético Madrid, waar hij eindelijk de kans krijgt om weer te groeien naar zijn topniveau. Dat is ook nodig, want Hazard is geen slechte concurrent voor hem.

Integendeel, de middenvelder lijkt de troon overgenomen te hebben van Carrasco. Bij Borussia Dortmund is Hazard nog geen absolute sterkhouder, maar speelt hij wel wekelijks zijn wedstrijd. Met nog een extra seizoen Bundesliga en nog wat meer ervaring kan Hazard uitgroeien tot een topper in onze selectie.

Ook nog een mogelijke naam op die positie is die van Leandro Trossard. De flankspeler debuteerde nog niet als Rode Duivel, maar was er wel al enkele keren bijzonder dichtbij. Als hij blessurevrij kan blijven bij Brighton, mag de ex-speler van Genk zeker hopen op het EK. Verder zien we ook Nacer Chadli nog als keuzemogelijkheid. Op het WK speelde hij nog een belangrijke rol tegen onder meer Japan, bij Anderlecht bewees hij nog op een hoog niveau te kunnen spelen. Genoeg om de bondscoach te overtuigen?

Linkermiddenvelder
Hazard, T.
Carrasco
Trossard
Chadli
Iemand anders
 
 
 
 
 
 
Created with Poll Maker