Memphis weer onder vuur na videoclip: 'Hij creëert het idee dat het oké is'

Memphis weer onder vuur na videoclip: 'Hij creëert het idee dat het oké is'

18-04-2020 14:44
2

Memphis Depay ligt opnieuw onder vuur omdat een jonge lijger figureert in zijn nieuwste videoclip. De aanvaller van het Nederlands elftal en Olympique Lyon deelde eerder al foto's van deze kruising tussen een mannetjesleeuw en vrouwtjestijger.

Dierenbeschermingsorganisaties World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP komen zaterdag met een gezamenlijk statement. "We vinden het erg jammer dat Memphis niet besloten heeft om de lijger uit zijn videoclip te laten en zijn foto's niet heeft verwijderd. Door met het welpje op de foto te gaan en hem te gebruiken in een videoclip, creëer je het idee dat het oké is om dieren zo te gebruiken", stelt campagnemanager Sanne Kuijpers van eerstgenoemde organisatie.

"Helaas worden wereldwijd allerlei diersoorten - van leeuwen tot olifanten - gefokt voor toerisme", legt Kuijpers uit. "Zo'n selfie lijkt misschien leuk, maar er schuilt veel dierenleed achter. Juist als boegbeelden zoals Memphis Depay zich met zo'n dier laat portretteren, kan het idee ontstaan dat dit heel normaal is. Dit moet je daarom niet willen promoten." Memphis verdedigde zich eerder door te stellen dat lijgers niet in het wild leven.

Brief aan KNVB
Van dat verweer zijn de dierenbeschermingsorganisaties niet onder de indruk. Zij stuurden deze week gezamenlijk een brief naar de KNVB om er bij voetballers op aan te dringen interactie met wilde dieren te mijden. "In Nederland is contact met en gebruik van wilde zoogdieren in optredens, zoals in deze clip van de heer Depay, streng verboden. Dit is blijkbaar ergens opgenomen waar dit nog mag. Maar wereldwijd geldt: wilde dieren horen in het wild." 

 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Director @rakeem_madeit

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay) op