Van Kazachstan tot Japan: Belgische voetballers in exotische oorden (1/2)

Van Kazachstan tot Japan: Belgische voetballers in exotische oorden (1/2)

18-04-2020 15:00 Laatste update: 17:45
1

Onze Belgische voetbalsterren zijn een uitstekend exportproduct, week na week schitteren ze in buitenlandse topcompetities. Er zijn echter ook een heleboel mindere goden die ons land vertegenwoordigen in het buitenlandse voetbal. Om ervoor zorgen dat zij niet in de vergeetput raken, beoordeelt VoetbalPrimeur.be ook hun buitenlandsavontuur! Van Kazachstan tot Japan, Belgische voetballers vind je overal.

*Omdat niet alle competities zich in dezelfde fase bevinden, worden de statistieken en prestaties van de speler gedurende de hele periode bij de club in overweging genomen. 

Vandaag deel 1/2: De Belgen in Canada, China, Cyprus, Griekenland, Hongarije, Japan, Kazachstan, Marokko, Portugal, Slowakije en Turkije.

Grootste onderscheiding 👨‍🎓

De uitblinker van deze multiculturele klas is amper bekend in eigen land. Vergis je echter niet, Daniel Krützen beleeft toptijden in de Canadese Premier League. De 23-jarige verdediger werd doorgestuurd bij KRC Genk en verkoos het Noord-Amerikaanse avontuur bij Forge FC. Krützen werd er Canadees kampioen en mag zich met trots tot de beste verdedigers van de competitie rekenen. De stap naar de MLS lijkt niet meer zo veraf, het zou alvast de bekroning van een atypisch parcours zijn.

Daniel Krützen: 1,5 seizoenen, 34 wedstrijden, 2 goals, 14 clean sheets

Grote onderscheiding 👨‍🏫

Marouane Fellaini koos ervoor om in de herfst van zijn carrière de bankrekening nog eens een flinke boost te geven. Zijn Chinees avontuur bij SD Luneng is echter ook sportief een voltreffer. Het moet gezegd worden, met zijn imposante fysiek en ervaring uit de Premier League is de Chinese Super League natuurlijk geen al te grote uitdaging. En toch, het aantal voetbalsterren dat simpelweg komt uitbollen in China wil je niet te eten geven. De onverbiddelijke strijdersmentaliteit die Fellaini nog elke week op het veld laat zien verdient ook daarom respect.

Marouane Fellaini: 1 seizoen, 34 wedstrijden, 12 goals, 5 assists

Onderscheiding 👨‍⚖️

Ook die andere Belg in China mag een onderscheidingscertificaat op zijn schouw zetten. Mousa Dembélé ging het Chinese avontuur aan bij Guangzhou R&F en deed het meer dan behoorlijk. Jammer dat de rest van het team wat tekortschiet, voor de prijzen gaat Dembélé niet spelen in China.

We blijven nog wat langer plakken op het Aziatische continent, want ook Thomas Vermaelen krijgt een onderscheiding. Onder leiding van kapitein Iniesta wist de verdediger zelfs al twee prijzen binnen te slepen, de Japanse beker én de supercup. Ook in het verre Oosten blijft Vermaelen dus prijzen pakken.

Ten slotte mogen ook Ryan Mmaee en Joanthan Heris naar huis met felicitaties van de jury. Na mislukte passages bij Standard en Waasland-Beveren vond Mmaee bij het Cypriotische AEL Limassol zijn betere vorm terug. De 29-jarige Heris speelde dan weer als vanouds een oerdegelijk seizoen bij het Hongaarse Ujpest FC.

Mousa Dembélé: 1 seizoen, 26 wedstrijden, 1 goal, 4 assists

Thomas Vermaelen: 1 seizoen, 15 wedstrijden, 5 clean sheets

Ryan Mmaee: 1 seizoen, 20 wedstrijden, 5 goals, 3 assists

Jonathan Heris: 4,5 seizoenen, 122 wedstrijden, 6 goals, 38 clean sheets

Voldoening 👨‍💼

Aan voldoendes geen gebrek in deze klas. De eerste die zorgeloos de zomer in mag is Reda Jaadi. De ex-speler van onder meer KV Mechelen en Antwerp verdient deze dagen zijn brood bij FUS Rabat in Marokko. Jaadi is een vaste klant in de basis bij de Marokkaanse topclub. Van de woestijn naar het koude noorden, want ook Laurent Ciman is geslaagd bij het Canadese Toronto FC. Zijn basisplaats is hij op zijn 34ste kwijt, zijn ervaring en leiderschap blijven echter van goudwaarde.

Wie kent Ziguy Badibanga nog? Ooit spelend voor Anderlecht, nu actief in Kazachstan. De Premier Liga mag dan wel niet de kroonjuweel van het Europese voetbal zijn, Badibanga speelt er wel week na week zijn wedstrijd. Via Kazachstan komen we weer in Cyprus uit, daar speelt Benjamin Lambot zijn wedstrijden bij het hongeropwekkende Nea Salamis. De 32-jarige verdediger is een onbetwiste titularis bij de Cypriotische middenmotor.

Afsluiten doen we met een stop in Turkije, ook daar vallen twee voldoendes te noteren. Ruud Boffin verdedigt het doel van Antalyaspor en doet dat naar behoren. Mickaël Tirpan was dan weer een vaste pion op het middenveld van Kasimpasa. Het coronavirus zorgde jammerlijk voor een beperkt aantal wedstrijden.

Reda Jaadi: 1 seizoen, 18 wedstrijden, 0 goals, 3 assists

Laurent Ciman: 1,5 seizoenen, 25 wedstrijden, 1 clean sheet

Ziguy Badibanga: 1 seizoen, 33 wedstrijden, 4 goals, 2 assists

Benjamin Lambot: 1 seizoen, 23 wedstrijden, 2 goals, 5 clean sheets

Ruud Boffin: 3 seizoenen, 69 wedstrijden, 20 clean sheets

Mickaël Tirpan: 0,5 seizoenen, 8 wedstrijden, 0 goals, 0 assists

Tweede zit 🤷‍♂️

Milan Corryn mag zijn Slowaakse bergvakantie nog even uitstellen, Nill De Pauw laat dan weer best de vroegboekkorting aan de Griekse Riviera aan zich voorbijgaan. Beide voetballers moeten nog eens herkansen bij hun club.

Corryn moet nog voor elke speelminuut strijden bij de Slowaakse talentenfabriek AS Trencin. Volgend jaar is hij 22 jaar oud, de doorbraak laat nog even op zich wachten. De Pauw moest op zijn 30ste dan weer een leidersfiguur worden bij het Griekse Atromitos Athen. Mede door het coronavirus is dat nog niet gelukt.

Milan Corryn: 2 seizoenen, 40 wedstrijden, 3 goals, 8 assists

Nill De Pauw: 0,5 seizoenen, 4 wedstrijden, 0 goals, 0 assists

Gebuisd over de hele lijn

Opzoek naar een kans als eerste doelman verliet Mile Svilar Anderlecht met slaande deuren. Benfica zag wel wat in de jonge doelman en bood hem een lang contract aan, spelen doet hij echter sporadisch. Eventjes leek de jonge doelman vertrokken na zijn Champions League debuut tegen Man United. Inmiddels zit de 20-jarige doelman alweer wekelijks op de bank. Gelukkig schijnt de Portugese zon in overvloed.

Mile Svilar: 3 seizoenen, 20 wedstrijden, 6 clean sheets