Croonen heeft plan met U21-teams in profliga: Die competitie is te zwak

Croonen heeft plan met U21-teams in profliga: "Die competitie is te zwak"

18-04-2020 08:30 Laatste update: 08:33
32

Peter Croonen is naast voorzitter van KRC Genk ook preses bij de Pro League. De Limburger zag maar liefst zeven profclubs geen licentie krijgen in eerste aanleg. Een hervorming  van het Belgische voetbal dient zich dan ook aan. Zo vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

Het huidige format is volgens Croonen een lastig verhaal aan het worden. De cijfers bij de licentiecommissie logen er niet om. "Vooreerst: ik vind België te klein voor 24 profclubs, maar je kunt sommigen hun statuut niet zomaar gaan afnemen, hé. Wij zijn een opleidingscompetitie - een springplank naar hogerop."

Toch zou Croonen 1B niet zomaar overboord gooien, integendeel. "Je kunt maar drie dingen doen. Aan het format werken - waarbij elk model voor- en nadelen heeft -, één professionele liga creëren, of toewerken naar een BeNeLeague. Ik persoonlijk vind dat je altijd twee niveaus moet behouden...", gaat hij verder.

"Genk is voorstander van play-offs en pleit op het tweede niveau voor een strijdvaardig 1B waarbij je de U21-ploegen, al dan niet U23-getint, van enkele 1A-clubs meeneemt. Want de U21-competitie is te zwak. Het spreekt voor zich dat de beloftenploegen van 1A-clubs niet zouden kunnen promoveren", besluit Croonen.