Dury stelt zich vragen bij huidige competitieformat: Is dat verantwoord?

Dury stelt zich vragen bij huidige competitieformat: "Is dat verantwoord?"

18-04-2020 07:30 Laatste update: 07:31
20

Zulte Waregem kreeg een licentie voor het seizoen 2020-2021, maar zeven profclubs slaagden daar niet in. Essevee-coach Francky Dury (62) vindt dat een hervorming binnen de Pro League echt wel aan de orde is. Dat vertelt hij in Het Nieuwsblad.

Zo denkt Dury aan een traditionele competitie met achttien clubs in 1A zonder Play-Offs. "Clubs als Zulte Waregem, Kortrijk, Mechelen en STVV zullen meer rust en plezier kennen in zo'n formule. De druk om PO1 te halen, valt weg en veel clubs gaan een gezonder beleid voeren. Het kan toch niet dat zeven teams geen licentie krijgen?", vraagt de Waregem-coach zich af.

"Begrijp me niet verkeerd: PO1 is een supermooie competitie. Alleen wordt het voor subtoppers als Zulte Waregem, STVV, Mechelen, Kortrijk... steeds moeilijker om erbij te raken. Zeker nu ook Antwerp een vaste waarde is in de top zes. Terwijl veel subtoppers al met een operationeel verlies zitten, doen ze toch forse inspanningen om PO1 te halen", aldus Dury.

Financieel worden dan ook stevige risico’s genomen. "Alleen de titelstrijd, de bekerfinale of een grote uitgaande transfer kan het seizoen redden. Is dat verantwoord? Kijk wat KV Oostende overkomt. We kunnen deze crisis ook aangrijpen om keuzes te maken."