Het BAS heeft de sleutel in handen: Dood van profclubs en hervorming competitie

Het BAS heeft de sleutel in handen: "Dood van profclubs en hervorming competitie"

15-04-2020 10:55
5

Het Belgisch voetbal zit in een diepe put. Zeven van de 24 profclubs moeten vrezen voor amateurklasse en ook voor clubs met licentie ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Sport/Voetbalmagazine nam de situatie onder de loep.

Elk jaar wordt de trend meer en meer zichtbaar. De verliezen worden alsmaar groter. De licentiecommissie baseerde zich dit jaar op rekeningen tot en met eind februari, voor de coronacrisis dus. De kans is dus groot dat de verliezen volgend jaar nog groter zijn. 

Zes ploegen uit 1B noteerden samen een verlies van 21,4 miljoen euro. "1B is een kerkhof", schrijft het magazine. Ook zij die wel een licentie bemachtigden maakten grote verliezen. Er moet grondig nagedacht worden over de toekomst van het profvoetbal.

Het BAS beslist
De eerste vraag is: met hoeveel ploegen zijn we na de beslissing van het BAS. Aan de hand van dat aantal kan het BAS nog ploegen opvissen die wel in aanmerking komen voor een proflicentie. Ook het competitieformat moet dan nog herschreven worden door de Pro League.

Één ding is zeker: Het BAS beslist voor 10 mei over de mogelijke dood van de profclubs en de toekomst van het Belgisch voetbal. Beloftenteams inpassen in 1B is een mogelijkheid, maar dan wordt de toegang tot 1A weer versmald. Een alternatieve oplossing lijkt meer en meer aan de orde van de dag te komen. Deze oplossing heet 'BeNeLiga' met een beperkte 1A waar de sterkste Belgische en Nederlandse clubs elkaar partij kunnen geven.