'Standard calculeert Europa League en transfergeld in om rode cijfers te keren'

'Standard calculeert Europa League en transfergeld in om rode cijfers te keren'

14-04-2020 12:03
9

Afgelopen week stuurde de Licentiecommissie een schokgolf doorheen het Belgische voetbal. Standard Luik werd geen licentie toegekend met het oog op volgend seizoen, al lijkt het bijzonder onwaarschijnlijk dat de Rouches niet zullen aantreden in Eerste Klasse A. Wat dat nieuws wél duidelijk maakte, is dat de cijfers in Luik niet rooskleurig ogen.

Integendeel, de jaarrekening kleurt rood. Donkerrood volgens sommigen, 'gewoon rood' volgens het Standard-bestuur. Enerzijds heeft de club de transferinkomsten van lucratieve deals rond Moussa Djenepo (Southampton FC) en Razvan Marin (Ajax) nog niet opgenomen in de balans voor 2019, weet Het Belang van Limburg. Anderzijds staan ook enkele inkomende transfers daar nog niet in, denk aan Obbi Oulare of Felipe Avenatti. Hoe dan ook moet Standard op zoek naar vers kapitaal. Dat wil het op twee manieren verwezenlijken.

Ten eerste zetten de Rouches volop in op deelname aan de groepsfase van de Europa League. Ploegen die daarin aantreden, halen al snel vier tot zes miljoen euro binnen. Klein euvel: aangezien Standard na 29 speeldagen vijfde stond in de Jupiler Pro League en men van plan lijkt zich voor de Europese tickets te baseren op die (eind)rangschikking, zouden de Luikenaars eerste drie voorrondes moeten overleven alvorens in die groepsfase te belanden ... Een risico, dus.

Spelerskern met waarde
Daarom lijkt de tweede tak van de financiële toekomstplannen van Standard misschien wel wat realistischer. Het bestuur mikt namelijk op extra centen door de verkoop van enkele talentvolle spelers. De spelersgroep van Standard beschikt immers nog steeds over flink wat waarde. Zo hebben Selim Amallah en Samuel Bastien er een erg goed seizoen opzitten, terwijl zij nog jong zijn (allebei 22). Voor hen mikken de Rouches op een transfersom van zo'n tien miljoen euro, al doet het coronavirus de prijzen dalen. Ook de jonge Nicolas Raskin zou komend seizoen helemaal moeten ontbolsteren.

Dé troefkaart van Standard blijft echter Zinho Vanheusden. Op Sclessin legde men zelf een recordbedrag van 12,6 miljoen euro op tafel om de belofteninternational definitief in te lijven van Internazionale. In de gesprekken met de Italianen werd echter afgesproken dat Inter Vanheusden in 2021 zou terugkopen voor achttien mijloen. Als dat effectief gebeurt, zal Standard dus plots een pak rijker zijn.