Standard over licentie: “Er is geen gat van 14 miljoen euro te vullen”

Standard over licentie: “Er is geen gat van 14 miljoen euro te vullen”

14-04-2020 07:00
5

Standard Luik kreeg geen licentie en reageert tegenover Het Laatste Nieuws op de berichtgeving. De Rouches zouden financieel niet in orde zijn, maar de club spreekt dat resoluut tegen.

In het licentierapport wordt gesproken van een negatief netto-bedrijfskapitaal van 14 miljoen euro. “Ja, maar bijna de helft van die schuld gaat over de leasing van de Academie (opleidingscentrum Robert-Louis Dreyfus, red.), terug te betalen tot 2054 in schijven van 320.000 euro per jaar”, klinkt het.

“Dat zijn geen schulden op korte termijn. Over de andere helft zijn er slechts 3 miljoen euro schulden tegenover de banken. Het resterende bedrag zijn schulden tegenover Bruno Venanzi (2 miljoen euro) of tegenover het ‘Immobilière du Standard de Liège’ (3 miljoen). Er is geen ‘gat’ van 14 miljoen euro te vullen.”

Verkoop stadion
“De verkoop van het stadion dient precies om dat probleem te regelen. (...) De club kan niet alleen de financiering van de verbouwings- en verfraaiingswerken van het stadion verzekeren. ‘L’Immobilière du Standard de Liège’ is een manier voor de club om die financiering te verzekeren. Het is normaal en zelfs aangeraden om de immozaken te scheiden van de sportieve activiteiten.”

De verkoop is niet op lange termijn. “Neen, omdat de club geopteerd heeft voor een opstalrecht voor een gelimiteerde duur van 40 jaar. Binnen veertig jaar komt het stadion en alles errond gratis naar de club. De huur die de club zal betalen aan de immo­vennootschap is bestemd om de leningen af te lossen die ze moeten verkrijgen om de constructie te financieren.”