'FIFA denkt na over het inroepen van een derde transferperiode'

'FIFA denkt na over het inroepen van een derde transferperiode'

12-04-2020 14:15
8

De coronacrisis brengt een hoop vraagtekens met zich mee over het verdere verloop van het voetbalseizoen. Wanneer er competities zouden hervatten, kunnen die overlappen met de transferperiode, met de nodige problemen tot gevolg. De FIFA heeft daarom te kennen gegeven dat het zich flexibel wilt opstellen in verband met de transferperiodes. Er zou zelfs gedacht worden aan een derde transferperiode.

James Kitching, de directeur inzake voetbalreglementen van de FIFA, was te gast bij het Duitse ARD-programma Sports Show. Hij liet daar weten dat ze vanuit de Wereldvoetbalbond al nadenken over de invulling van de transferperiodes. Normaal kent een voetbalseizoen twee transferperiodes: een in de zomer van twaalf weken en een in de winter van vier weken.

"Maar daar kunnen we flexibel in zijn", duidt Kitching. "Zolang het totaal van 16 weken niet overschreden wordt." Dat opent perspectieven voor een derde transferperiode tussen de zomer en winter in.

Daarnaast wil de FIFA dat de spelerscontracten worden aangepast aan de huidige situatie. Veel contracten lopen namelijk eind juni af, wat een probleem kan opleveren wanneer de competities tijdens de zomer worden hervat. Daarom zegt de FIFA dat de aflopende contracten verlengd kunnen worden tot het huidige seizoen is afgelopen. Spelerswissels die normaal in de zomer gingen doorgaan, mogen ook pas na het seizoen plaatsvinden.